piątek, 7 października 2016

Zupa krem z dyni


Gęsta, sycąca zupa krem z dyni z dodatkiem jabłka i curry. W jesienny, deszczowy dzień
nie ma nic przyjemniejszego niż miska takiej rozgrzewającej zupy. Możemy ją wzbogacić
mlekiem krowim lub roślinnym. Jesień i zima to dla mnie czas zup. Na pewno jeszcze
wiele pojawi się na blogu. Mam nadzieję, że lubicie :)

Składniki: 
  • 1kg dyni (już bez pestek i skóry)
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju
  • 1 duże jabłko
  • 1 cebula
  • 1-1,5 łyżeczki curry
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • ok.1L bulionu warzywnego (najlepiej domowej roboty)
  • sól, pieprz
  • ok. 100 ml mleka (opcjonalnie)

Przygotowaną dynię (bez pestek i skóry) pokroić w kostkę. W garnku najlepiej z grubym
dnem roztopić masło. Wlać olej. Wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i zeszklić ją.
Dodać obrane i pokrojone jabłko oraz dynię. Wsypać przyprawy -curry i paprykę.
Przykryć i dusić na niewielkim ogniu przez 3 minuty. Wlać bulion i dusić jeszcze
przez ok. 30 minut aż dynia będzie miękka.  Bulionu najpierw można dodać mniej
bo zależne jest to od gatunku dyni jaką użyjemy. Całość zmiksować na krem. Doprawić
do smaku solą i pieprzem. Wlać mleko jeśli używamy. Zupę można podawać z grzankami
czy groszkiem ptysiowym. Można też z pestkami dyni lub bez dodatków.

*Podana porcja jest dla 4 osób.


1 komentarz:

  1. Ale cudowny przepis! :) Zapraszam na swój blog kulinarny. :) https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń