Gjuwecz to inaczej gulasz zapiekany w glinianym garnku. Zresztą całe danie wzięło swoją nazwę właśnie od garnka. Wariacji na jego temat jest cała masa. Może być z mięsem,rybą lub wegetariański. W jednych przepisach całość się podsmaża a w garnku tylko dusi innym razem nie podsmaża się nic.
Niezmienne jest tylko to, że smakuje wybornie:) Najlepiej zrobić go w glinianym garnku. Jeśli jednak takiego nie posiadacie to równie dobrze danie można wykonać w naczyniu żaroodpornym.
Składniki na 4-5 L garnek:
Mięso pokroić na kawałki. Doprawić solą, pieprzem, papryką
i ulubionymi ziołami. Zostawić w lodówce najlepiej na całą noc.
Na patelni rozgrzać troszkę oleju. Wrzucić mięso i smażyć aż
zbrązowieje. Zdjąć a na patelnię wrzucić pokrojoną cebulę i czosnek
Smażyć kilka minut. Do garnka włożyć mięso, cebulę z czosnkiem i
resztę warzyw (bakłażana, cukinię, papryki, marchewkę i ziemniaki).
Niezmienne jest tylko to, że smakuje wybornie:) Najlepiej zrobić go w glinianym garnku. Jeśli jednak takiego nie posiadacie to równie dobrze danie można wykonać w naczyniu żaroodpornym.
Składniki na 4-5 L garnek:
- 60 dag wieprzowiny (u mnie szynka)
- 1 duża cebula
- 1 główka czosnku
- 1 mały bakłażan
- 1 mała cukinia
- 1 puszka pomidorów- 400g (w sezonie świeże pomidory)
- 3 papryki czerwona, żółta i zielona
- 1/2 kg ziemniaków
- 1 większa marchewka
- sól, pieprz, tymianek, papryka słodka i inne ulubione zioła
Mięso pokroić na kawałki. Doprawić solą, pieprzem, papryką
i ulubionymi ziołami. Zostawić w lodówce najlepiej na całą noc.
Na patelni rozgrzać troszkę oleju. Wrzucić mięso i smażyć aż
zbrązowieje. Zdjąć a na patelnię wrzucić pokrojoną cebulę i czosnek
Smażyć kilka minut. Do garnka włożyć mięso, cebulę z czosnkiem i
resztę warzyw (bakłażana, cukinię, papryki, marchewkę i ziemniaki).
Pokroić je dowolnie w kostkę lub plasterki. Na końcu włożyć pomidory i wlać ok. 1 szklankę wody (można też dodać ok. 1/2 szklanki wina) Całość doprawić solą, pieprzem i ziołami -najlepiej
świeżymi. Wymieszać. Wstawić do zimnego piekarnika inaczej garnek może pęknąć. Nastawić 180 stopni i piec pod przykryciem przez 2 godziny. Pod koniec pieczenia można zdjąć pokrywkę.
świeżymi. Wymieszać. Wstawić do zimnego piekarnika inaczej garnek może pęknąć. Nastawić 180 stopni i piec pod przykryciem przez 2 godziny. Pod koniec pieczenia można zdjąć pokrywkę.
Uwielbiam wszelkie gulasze, od razu zgłodniałam na sam widok.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
Usuńa mozna bez mięsa?
OdpowiedzUsuńJasne, że tak :)
Usuńczym zamienić? Kostka sojowa i "nudliczki" są bez smaku. Może fasolka szparagowa?
UsuńFasolka będzie ok.
UsuńDziękuję. :)
Usuń