poniedziałek, 29 lutego 2016

Bułgarski gjuwecz ( Гювеч)


Gjuwecz to inaczej gulasz zapiekany w glinianym garnku. Zresztą całe danie wzięło swoją nazwę właśnie od garnka. Wariacji na jego temat jest cała masa. Może być z mięsem,rybą lub wegetariański. W jednych przepisach całość  się podsmaża a w garnku tylko dusi innym razem nie podsmaża się nic.
Niezmienne jest tylko to, że smakuje wybornie:) Najlepiej zrobić go w  glinianym garnku. Jeśli jednak takiego nie posiadacie to równie dobrze  danie można wykonać w naczyniu żaroodpornym.

Składniki na 4-5 L garnek:
  • 60 dag wieprzowiny (u mnie szynka)
  • 1 duża cebula
  • 1 główka czosnku
  • 1 mały bakłażan
  • 1 mała cukinia
  • 1 puszka pomidorów- 400g (w sezonie świeże pomidory)
  • 3 papryki czerwona, żółta i zielona
  • 1/2 kg ziemniaków
  • 1 większa marchewka
  • sól, pieprz, tymianek, papryka słodka i inne ulubione zioła

Mięso pokroić na kawałki. Doprawić solą, pieprzem, papryką
i ulubionymi ziołami. Zostawić w lodówce najlepiej na całą noc.
Na patelni rozgrzać troszkę oleju. Wrzucić mięso i smażyć aż
zbrązowieje. Zdjąć a na patelnię wrzucić pokrojoną cebulę i czosnek
Smażyć kilka minut.  Do garnka włożyć mięso, cebulę z czosnkiem i
resztę warzyw (bakłażana, cukinię, papryki, marchewkę i ziemniaki).


 
Pokroić je dowolnie w kostkę lub plasterki. Na końcu włożyć pomidory i wlać ok. 1 szklankę wody (można też dodać ok. 1/2 szklanki wina) Całość doprawić solą, pieprzem i ziołami -najlepiej
świeżymi. Wymieszać. Wstawić do zimnego piekarnika inaczej garnek może pęknąć. Nastawić 180 stopni i piec pod przykryciem przez 2 godziny. Pod koniec pieczenia można zdjąć pokrywkę.


7 komentarzy: