poniedziałek, 3 października 2016

Ciastka owsiano-orkiszowe ze słonecznikiem


Ciasteczka owsiane są moimi ulubionymi. Oczywiście preferuję te wykonane we 
własnej kuchni:) Dzisiejsze z dodatkiem pestek słonecznika i kokosem smakują
świetnie. Jak dla mnie idealne do kawy czy na drugie śniadanie. Dostarczą nieco
energii a jesienią takiej energii nam najbardziej potrzeba. Poza tym potrafią osłodzić
smutny jesienny czy zimowy dzień.

Składniki:
  • 100g masła roślinnego w temperaturze pokojowej
  • 1/2 szklanki oleju kokosowego
  • 2 duże jajka w temperaturze pokojowej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody 
  • 3/4 szklanki brązowego cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej typ 550
  • 1 szklanka mąki orkiszowej typ 630
  • 2 szklanki płatków owsianych np. górskich (nie błyskawiczne)
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 1 szklanka pestek słonecznika 

Masło utrzeć z cukrem na jasną masę za pomocą miksera. Dodać rozpuszczony olej
kokosowy i jajka. W misce zmieszać mąki, proszek i sodę. Dodać suche składniki do
miski z masą. Zmiksować aż składniki się połączą. Dodać płatki owsiane, wiórki kokosowe
i pestki słonecznika. Wymieszać za pomocą łyżki (ciasto wychodzi bardzo gęste). Z masy
formować jednakowej wielkości kulki. Układać zachowując odstępy na blaszce wyłożonej
papierem do pieczenia. Każde ciastko lekko spłaszczyć. Wstawić do nagrzanego wcześniej
do 180 stopni piekarnika i piec ok. 10-13 minut na złoty kolor. Ostudzić na kuchennej
kratce. Przechowywać w metalowym pudełku.


* Z podanej porcji wyszło mi 35 sztuk ciastek.

1 komentarz: