Jesienny gulasz. Bardzo aromatyczny z dodatkiem świeżych śliwek. Ja wykorzystałam
jeszcze węgierki ale można dodać inne fioletowe śliwki. Dzięki przyprawom takim
jak czosnek, imbir czy papryczka chilli świetnie nas rozgrzeje. W zimne dni właśnie
takich rozgrzewających nasz organizm potraw powinniśmy spożywać jak najwięcej.
Gulasz wieprzowy ale można zamienić wieprzowinę na wołowinę i nic na tym nie straci
a powiem nawet że zyska.
Składniki:
- 1 kg mięsa wieprzowego (wołowego)
- 1 cebula
- 4 łyżki wina ryżowego
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 2-3 cm świeżego imbiru
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 czerwona papryczka chilli
- 1 gwiazdka anyżu
- 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków
- 1 laska cynamonu
- 1 łyżeczka miodu lub brązowego cukru
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 500 ml wody
- 6 świeżych dojrzałych śliwek
Mięso pokroić na mniejsze kawałki. W misce wymieszać wino, sos sojowy, połowę
posiekanego imbiru, połowa czosnku i połowę posiekanej papryczki chilli. Do
marynaty włożyć mięso i dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki na 1 do24 godzin.
Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i zeszklić. Dodać resztę
posiekanego czosnku, imbiru, gwiazdkę anyżu, laskę cynamonu i przyprawę 5 smaków.
Smażyć całość ok. 3 minuty i dodać miód. Następnie dodać mięso. Smażyć kolejne 3
minuty. Wlać wodę i dodać koncentrat pomidorowy. Wymieszać, przykryć i gotować
na małym gazie przez 1 godzinę. Ze śliwek usunąć pestki i dodać do gulaszu. Dusić kolejną
godzinę. Mięso powinno być bardzo miękkie. Zdjąć mięso z patelni, podkręcić gaz i
zredukować sos. Gdy sos ładnie zgęstnieje włożyć mięso z powrotem. Gulasz także można
przełożyć do naczynia żaroodpornego i w nim go zapiekać przez 2 godziny w 160 stopniach.
Źródło: BBC GOOD FOOD (nieco zmodyfikowany)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz