wtorek, 18 października 2016

Gulasz ze świeżymi śliwkami


Jesienny gulasz. Bardzo aromatyczny z dodatkiem świeżych śliwek. Ja wykorzystałam 
jeszcze węgierki ale można dodać inne fioletowe śliwki. Dzięki przyprawom takim
jak czosnek, imbir czy papryczka chilli świetnie nas rozgrzeje. W zimne dni właśnie
takich rozgrzewających nasz organizm potraw powinniśmy spożywać jak najwięcej.
Gulasz wieprzowy ale można zamienić wieprzowinę na wołowinę i nic na tym nie straci
a powiem nawet że zyska. 

Składniki:
  • 1 kg mięsa wieprzowego (wołowego)
  • 1 cebula
  • 4 łyżki wina ryżowego
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 2-3 cm świeżego imbiru
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryczka chilli
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków
  • 1 laska cynamonu
  • 1 łyżeczka miodu lub brązowego cukru
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 500 ml wody
  • 6 świeżych dojrzałych śliwek

Mięso pokroić na mniejsze kawałki. W misce wymieszać wino, sos sojowy, połowę
posiekanego imbiru, połowa czosnku i połowę posiekanej papryczki chilli. Do
marynaty włożyć mięso i dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki na 1 do24 godzin.
Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i zeszklić. Dodać resztę
posiekanego czosnku, imbiru, gwiazdkę anyżu, laskę cynamonu i przyprawę 5 smaków.
Smażyć całość ok. 3 minuty i dodać miód. Następnie dodać mięso. Smażyć kolejne 3
minuty. Wlać wodę i dodać koncentrat pomidorowy. Wymieszać, przykryć i gotować
na małym gazie przez 1 godzinę. Ze śliwek usunąć pestki i dodać do gulaszu. Dusić kolejną
godzinę. Mięso powinno być bardzo miękkie. Zdjąć mięso z patelni, podkręcić gaz i
zredukować sos. Gdy sos ładnie zgęstnieje włożyć mięso z powrotem.  Gulasz także można
przełożyć do naczynia żaroodpornego i w nim go zapiekać przez 2 godziny w 160 stopniach.

Źródło: BBC GOOD FOOD (nieco zmodyfikowany)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz