sobota, 15 października 2016

Chleb orkiszowy- wieloziarnisty


16 października to Światowy Dzień Chleba. U  mnie oczywiście nie mogło go zabraknąć.
Dobry chleb to dla mnie podstawa, dlatego od jakiegoś czasu wypiekam go w domu.
Dzisiaj dzielę się z Wami przepisem na chleb z mąki orkiszowej z wieloma zdrowymi
ziarnami.  Bardzo ubolewam, że kupić teraz prawdziwy chleb jest bardzo trudno.
Sztuczne dodatki, które są dodawane mają za zadanie wydłużyć jego świeżość, sprawić,
że będzie ładnie wyrośnięty lub będzie miał odpowiedni kolor. A tak naprawdę chleb to
tylko cztery składniki zakwas, mąka, woda i sól. Dlatego zachęcam Was do wypieków w 
domu a jeśli nie chcecie to przynajmniej czytajcie uważnie etykiety. Na pewno lepiej 
wybrać lokalną piekarnię z tradycjami niż supermarket z wypiekarnią mrożonego ciasta,które leży w chłodni nawet do pół roku. 

Składniki na zaczyn:
  • 2 łyżki aktywnego zakwasu żytniego
  • 150g wody
  • 120g mąki orkiszowej jasnej (typ 630)

Wszystkie składniki wymieszać drewnianą łyżką i zostawić pod przykryciem w
temperaturze pokojowej na 10-12 godzin.

Ciasto właściwe:
  • 330g wody
  • 1/3 łyżeczki suszonych drożdży 
  • 2 łyżeczki soli morskiej
  • 1 łyżka miodu 
  • 4 łyżki pestek dyni
  • 4 łyżki pestek słonecznika
  • 4 łyżki płatków owsianych
  • 3 łyżki jasnego sezamu
  • 3 łyżki siemienia lnianego
  • 350g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 50g mąki orkiszowej jasnej (typ 630)

Składniki na posypkę:
  • 1 łyżka pestek dyni
  • 1 łyżka pestek słonecznika
  • 1 łyżka płatków owsianych
  • 1 łyżka sezamu
  • 1/2 łyżeczki siemienia lnianego

Zaczyn wymieszać z wodą. Dodać drożdże, sól, miód, pestki, płatki, sezam i siemię.
Na końcu dodać obie mąki. Ciasto wymieszać za pomocą miksera z hakami przez
2-3 minuty na średnim biegu. Przełożyć do podłużnej foremki keksowej o wymiarze
11x30cm. Wierzchy posypać ziarnami lekko je wgniatając. Odstawić do wyrośnięcia.
Prawidłowo wyrośnięte powinno prawie wypełnić blaszkę (ok. 1 cm ponad jej poziom).
U mnie zajęło to ok. 2 godziny.


Spryskać wierzch chleba wodą co ma zapobiec przypaleniu się ziaren. Chleb
wstawić do nagrzanego do 220 stopni piekarnika i piec przez 15 minut. Zmniejszyć
temperaturę do 190 stopni i piec jeszcze 45 minut. Ostudzić na kuchennej kratce.

Źródło: Trufla

2 komentarze:

  1. czy do zaczynu moge uzyc orkiszowej typ 1850? taka mam:(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można dodać taką mąkę ale pewnie będzie potrzebne dolanie odrobinę więcej wody.

      Usuń