sobota, 22 października 2016

Domowy ocet jabłkowy


Wiele słyszałam o wspaniałym działaniu octu jabłkowego na nasze zdrowie. 
Co jasne najlepiej go zrobić samodzielnie w domu. Nie jest to trudne chociaż wymaga
od nas trochę cierpliwości. Ważną rzeczą przy jego produkcji  jest jakość jabłek. 
Najlepsze będą ekologiczne.  Ja właśnie takich użyłam i wszystko poszło gładko. Ocet
zawiera wiele cenny składników jak sód, potas, miedź i żelazo oraz witaminy z
grupy B. Poza tym wzmacnia nasz układ odpornościowy i sprzyja odchudzaniu.
Można go też oczywiście używać jako przyprawy do marynat, sałatek czy sosów.

Składniki:
  • 1,5 kg dojrzałych jabłek (papierówka, antonówka)
  • 1,5 letniej przegotowanej wody
  • ok.3- 5 łyżek miodu  lub cukru (ilość zależy od kwaśności jabłek)

Jabłka dokładnie umyć i pokroić na ćwiartki ( razem z gniazdami nasiennymi ale
bez ogonków). Wszystkie nadpsute miejsca odkroić. Pokrojone jabłka umieścić w
dużym słoju. Zalać letnią osłodzoną wodą. Słoik przykryć gazą i przymocować gumką.
Jabłka powinny znajdować się pod powierzchnią wody ponieważ w innym wypadku
może pojawić się pleśń i całą miksturę trzeba będzie wylać. Żeby jabłka nie wypływały
można je przycisnąć szklanką lub spodkiem ale tak żeby nie ograniczać dopływu
powietrza. Słój przechowywać w ciepłym i ciemnym miejscu przez 2-5 tygodni.
Dobrze jest od czasu do czasu całą miksturę przemieszać drewnianą łyżką. Cały proces
kończy się gdy woda przestaje się pienić. Wtedy przelać ocet przez gazę do szklanych
najlepiej ciemnych butelek. Przechowywać w chłodnym ciemnym miejscu np. w spiżarni
lub szafce kuchennej. Dobrze przygotowany ocet powinien mieć ładny zapach jabłek ale
smak octu.


Źródło: Agnieszka Maciąg

2 komentarze:

  1. Jest Pani wielka! Uwielbiam Pani przepisy. Są w miarę łatwe z takich 'domowych' składników, co to każdy w domu je ma :) a finalnie potrawy, ciasta, ciasteczka wyglądają obłędnie i smakują przepysznie! Pozdrawiam serdecznie :):)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szalenie mi miło przeczytać takie słowa. Staram się bardzo, żeby moje przepisy były proste i żeby każdy mógł je spokojnie przygotować we własnej kuchni. Pozdrawiam również ciepło :)

      Usuń