Ciąg dalszy przepisów z dynią. Na deser muffinki dyniowe na mące orkiszowej. Bardzo aromatyczne dzięki korzennym przyprawom a na takie właśnie nabieram ochoty z nadejściem jesieni. Można zabrać na drugie śniadanie do pracy czy szkoły.
Składniki na 12 sztuk:
- 1 3/4 szklanki mąki orkiszowej jasnej
- 1/2 szklanki ksylitolu lub cukru trzcinowego
- 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka sody
- szczypta soli
- 2 jajka
- 425g puree z dyni
- 1/2 szklanki oleju
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
W misce zmieszać mąkę, cukier, przyprawę do piernika, sodę oraz szczyptę soli. W drugie lekko ubić jajka, puree z dyni, olej i ekstrakt z wanilii. Wrzucić suche składniki do miski z mokrymi i wymieszać łyżką tylko do nawilżenia składników. Ciastem wypełnić papilotki. Piec w 190 stopniach przez ok. 20-25 minut (do suchego patyczka). Wyjąc i ostudzić na metalowej kratce.
*1 szklanka=250ml
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz