wtorek, 20 października 2020

Muffiny dyniowe- orkiszowe

Ciąg dalszy przepisów z dynią. Na deser muffinki dyniowe na mące orkiszowej. Bardzo aromatyczne dzięki korzennym przyprawom a na takie właśnie nabieram ochoty z nadejściem jesieni. Można zabrać na drugie śniadanie do pracy czy szkoły.

Składniki na 12 sztuk:

  • 1 3/4 szklanki mąki orkiszowej jasnej
  • 1/2 szklanki ksylitolu lub cukru trzcinowego
  • 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 425g puree z dyni
  • 1/2 szklanki oleju 
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

W misce zmieszać mąkę, cukier, przyprawę do piernika, sodę oraz szczyptę soli.  W drugie lekko ubić jajka, puree z dyni, olej i ekstrakt z wanilii. Wrzucić suche składniki do miski z mokrymi i wymieszać łyżką tylko do nawilżenia składników. Ciastem wypełnić papilotki. Piec w 190 stopniach przez ok. 20-25 minut (do suchego patyczka). Wyjąc i ostudzić na metalowej kratce. 

 *1 szklanka=250ml


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz