poniedziałek, 31 października 2016

Babeczki dyniowe


Dyniowych przepisów ciąg dalszy. Dzisiaj maże mało upiorne jak na Halloween ale
za to zdrowe babeczki z dynią. Z dodatkiem mąki razowej i miodu. Babeczki 
przygotujecie  w kilka minut pod warunkiem, że posiadacie w domu gotowe puree z
dyni. Jeśli nie to trzeba najpierw je przygotować. Świetne do zabrania na drugie 
śniadanie do pracy lub szkoły. Nie są bardzo słodkie więc na pewno nas nie zasłodzą.

Składniki na 12 sztuk:
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki miodu
  • 1/2 szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego (lub masła)
  • 1 2/3 szklanki mąki pszennej razowej
  • 1/4 szklanki zimnej wody
  • 1 szklanka puree z dyni
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka przyprawy do dań z dynią

Przyprawa do dań z dynią:
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1-2 mielone goździki

Wszystkie składniki przyprawy do dań z dynią wymieszać.
Wszystkie składniki na babeczki zmiksować. Ciasto wyłożyć do 12 foremek
wyłożonych papilotkami i wstawić do nagrzanego do 170 stopni piekarnika.
Piec przez 20-30 minut-do suchego patyczka.


3 komentarze:

  1. Z pewnością były pyszne :)
    Pierwsze zdjęcie podoba mi się szalenie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm apetyczne i pięknie podane :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo dziękuję za miłe słowa. Mnie bardzo smakowały. Zresztą moim chłopakom też :)

    OdpowiedzUsuń