piątek, 9 października 2020

Ciasto dyniowe na mące orkiszowej


Zostajemy w temacie dyni. Narobiłam musu więc muszę go teraz jakoś wykorzystać. Ciasto raczej z tych prostych gdzie wystarczy wymieszać składniki łyżką. Jego przygotowanie przypomina robienie muffinek. Idealne jesienne, aromatyczne i bardzo wilgotne ciasto do popołudniowej kawy.

Składniki:

  • 1 szklanka puree z dyni
  • 2 jajka
  • 1/4 szklanki mleka (może być roślinne)
  • 1/4 szklanki oleju 
  • 1/3 szklanki miodu lub syropu klonowego
 
  • 1 szklanka mąki orkiszowej jasnej
  • 3/4 szklanki mąki orkiszowej razowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika

 

W misce zmieszać mokre składniki: puree z dyni, jajka,mleko, olej i miód. W drugiej misce zmieszać składniki suche: mąki, proszek, sodę sól i przyprawę do piernika. Dodać suche składniki do mokrych i wymieszać tylko do nawilżenia składników (czyli krótko inaczej może wyjść zakalec). Ciasto przełożyć do blaszki keksówki (12x30cm) i wstawić do nagrzanego wcześniej do 170 stopni piekarnika. Piec ok.35-45 minut. Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem. 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz