Witam po przerwie. Wakacje minęły błyskawicznie. Trzeba wracać do rzeczywistości :)
Na blogu jest przepis na sok z ciemnych winogron a teraz będzie też z jasnych. Przepisy
są co prawda bardzo podobne ale postanowiłam, że nie zaszkodzi jak je rozdzielę.
Sok jasny jak i ciemny smakuje wybornie chociaż co jest dość oczywiste z jasnych
jest dużo delikatniejszy. Jeśli jednak ogrodowe winogrona macie w nadmiarze tak
jak ja to polecam spróbować :)
Składniki:
- 2,5 kg jasnych winogron ogrodowych
- ok. 20 dag cukru
- ok. 1,5 szklanki wody
Winogrona oddzielić od gałązek, umyć. Umieścić w garnku i zalać wodą.
Wstawić na gaz i gotować ok. 10 minut aż się rozpadną. Zdjęć z gazu, przykryć
i zostawić na kilka godzin lub na całą noc. Przelać powstały sok przez sito
przyciskając owoce aby wydobyć jak najwięcej soku. Do płynu dodać cukier.
Całość zagotować. Gorący sok przelać do buteleczek i odstawić do góry dnem.
Zostawić w takiej pozycji aż całkowicie ostygnie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz