Dotychczas wydawało mi się, że skrzydełka mogą być tylko z mięsa. Byłam jednak
w błędzie. Skrzydełka mogą być też z kalafiora a właściwie wyglądać jak by były
skrzydełkami. Przypominają te z kurczaka chociaż może na zdjęciu tak tego nie widać.
Na moim profilu na Instagramie co niektórzy dali się oszukać. Przekąska prosta
w przygotowaniu i sprawdzi się zapewne na imprezie zwłaszcza gdy zaprosimy
gości, którzy nie jedzą mięsa lub są uczuleni na gluten, jajka lub mleko.
Składniki:
- 1 główka kalafiora
- 1 szklanka mąki (w diecie mąki ryżowej lub z ciecierzycy)
- 1/2 szklanki mleka (w diecie mleka migdałowego lub ryżowego)
- ok. 100-120 ml wody
- 1/2 łyżeczki mielonego czosnku
- sól
Składniki na sos BBQ:
- 3/4 szklanki keczupu dobrej jakości
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 łyżka brązowego cukru
- 1 łyżka melasy
- 2 łyżeczki sosu sojowego
- 3/4 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki czosnku w proszku
- 1/2 łyżeczki chilli
- sól, pieprz
W misce zmieszać mąkę, czosnek i sól. Dodać mleko i po trochu dodawać wodę
kontrolując gęstość. Ciasto powinno wyjąć gęste żeby nie spływało z kalafiora ale
jednocześnie nie może być zbyt gęste. Idealna gęstość to taka jak ma kwaśna śmietana.
Kalafiora podzielić na małe różyczki (najlepiej o podobnej wielkości wtedy będą
się piekły równomiernie). Zanurzyć każdą różyczkę w przygotowanym cieście
i odłożyć na kratkę żeby nadmiar spłynął. Piekarnik rozgrzać do 220 stopni.
Wyłożyć kalafiora na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i zapiekać
przez ok. 25 minut na złoty kolor.
przez ok. 25 minut na złoty kolor.
Gdy kalafior się piecze przygotować sos. W garnuszku umieścić wszystkie składniki
na sos. Zagotować, zmniejszyć gaz i gotować jeszcze przez ok. 10 minut uważając
żeby sos się nie przypalił. Wyjąć kalafiora i zanurzyć każdą różyczkę w sosie
(można też smarować za pomocą pędzelka). Włożyć blaszkę z powrotem do
piekarnika i piec jeszcze przez ok. 10-15 minut zmniejszając temperaturę
do 200 stopni. Podawać od razu po przygotowaniu wtedy jest chrupiący później
niestety mięknie i nie smakuje już tak samo dobrze.
Źródło: Vegan Huggs
Pierwsze słyszę, ale tak mi się podoba, że lecę do sklepu po kalafiora póki jeszcze są :-)
OdpowiedzUsuń