wtorek, 27 czerwca 2017

Skrzydełka z kalafiora w sosie BBQ


Dotychczas wydawało mi się, że skrzydełka mogą być tylko z mięsa. Byłam jednak
w błędzie. Skrzydełka mogą być też z kalafiora a właściwie wyglądać jak by były
skrzydełkami. Przypominają te z kurczaka chociaż może na zdjęciu tak tego nie widać.
Na moim profilu na Instagramie co niektórzy dali się oszukać. Przekąska prosta
w przygotowaniu i sprawdzi się zapewne na imprezie zwłaszcza gdy zaprosimy
gości,  którzy nie jedzą mięsa lub są uczuleni na gluten, jajka lub mleko. 

Składniki:
  • 1 główka kalafiora
  • 1 szklanka mąki (w diecie mąki ryżowej lub z ciecierzycy)
  • 1/2 szklanki mleka (w diecie mleka migdałowego lub ryżowego)
  • ok. 100-120 ml wody
  •  1/2 łyżeczki mielonego czosnku
  • sól

Składniki na sos BBQ:
  • 3/4 szklanki keczupu dobrej jakości
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 łyżka melasy
  • 2 łyżeczki sosu sojowego 
  • 3/4 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki czosnku w proszku
  • 1/2 łyżeczki chilli
  • sól, pieprz

W misce zmieszać mąkę, czosnek i sól. Dodać mleko i po trochu dodawać wodę
kontrolując gęstość. Ciasto powinno wyjąć gęste żeby nie spływało z kalafiora ale
jednocześnie nie może być zbyt gęste. Idealna gęstość to taka jak ma kwaśna śmietana.
Kalafiora podzielić na małe różyczki (najlepiej o podobnej wielkości wtedy będą
się piekły równomiernie). Zanurzyć  każdą różyczkę w przygotowanym cieście
i odłożyć na kratkę żeby nadmiar spłynął. Piekarnik rozgrzać do 220 stopni.
Wyłożyć kalafiora na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i zapiekać
przez ok. 25 minut na złoty kolor.
Gdy kalafior się piecze przygotować sos. W garnuszku umieścić wszystkie składniki
na sos. Zagotować, zmniejszyć gaz i gotować jeszcze przez ok. 10 minut uważając
żeby sos się nie przypalił. Wyjąć kalafiora i zanurzyć każdą różyczkę w sosie
(można też smarować za pomocą pędzelka). Włożyć blaszkę z powrotem do
piekarnika i piec jeszcze przez ok. 10-15 minut zmniejszając temperaturę 
do 200 stopni. Podawać od razu po przygotowaniu wtedy jest chrupiący później
niestety mięknie i nie smakuje już tak samo dobrze.

Źródło: Vegan Huggs

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz