wtorek, 11 października 2016

Domowy soczek marchewkowy dla dzieci


Mój nastolatek gdy był jeszcze małym dziecięciem lubił popularne soki marchewkowe
sprzedawane w sklepach. Niestety nie wszystkie mógł pić ponieważ dostawał
wysypki . Co też zawierały tamte soki? Nie wiem. Wiem natomiast, że 
przygotowanie takiego w domu to nic trudnego. Jeśli  macie tak jak ja dostęp do swoich
warzyw i owoców jesteście w 100% pewni co podajecie swojemu dziecku do picia 
(chociaż trudno mieć cytrusy w ogródku :) Jeśli posiadacie Thermomix taki soczek zrobi
się właściwie sam (ja nie posiadam niestety). Smak soczków można sobie modyfikować
gdy dziecko jest np. uczulone na jakiś składnik -zastąpić innym. Smaków może być tyle
ile macie pomysłów. U mnie w dwóch wariantach smakowych : marchewka, jabłko, 
pomarańcza i marchewka, jabłko, gruszka, malina.

Składniki -sok I
  • 200g marchewki
  • 350g jabłek (ok. 3 jabłka)
  • 1 dojrzały banan
  • 200 ml soku wyciśniętego z pomarańczy
  • sok z 1/2 małej cytryny
  • 1-2 łyżki brązowego cukru, stewii lub syropu klonowego
  • ok. 500 ml wody

 Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Włożyć do garnka i wlać 250ml
wody. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Przełożyć marchewkę razem z wodą
w której się gotowała do blendera, dodać obrane i pokrojone jabłka, banana oraz sok
z cytryny i pomarańczy. Miksować aż składniki ładnie się połączą. Najlepiej na
funkcji turbo. Powstały sok przelać do garnka i dodać pozostałą wodę (można dodać
mniej to zależy jakiej gęstości soczek chcemy otrzymać). Doprowadzić do wrzenia
i gotować ok. 10 minut dodając cukier lub któryś z jego zamienników. Usunąć powstałą
pianę.

Składniki -sok II
  • 200g marchewki
  • 2 jabłka
  • 1 gruszka
  • 1 dojrzały banan 
  • 150g świeżych malin lub 200 ml rozcieńczonego soku z malin
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1/4 szklanki syropu z malin lub 1-2 łyżki brązowego cukru, stewii, syropu klonowego

Świeże maliny zalać jedną szklanką (250 ml) wody. Gotować ok. 5 minut, odcedzić.
Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Włożyć do garnka i wlać 250ml
wody. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Przełożyć marchewkę razem z wodą
w której się gotowała do blendera dodać sok z malin, obrane i pokrojone owoce oraz
sok z cytryny i syrop z malin. Miksować aż składniki ładnie się połączą. Najlepiej na
funkcji turbo. Powstały sok przelać do garnka i dodać pozostałą wodę (można dodać
mniej to zależy jakiej gęstości soczek chcemy otrzymać). Doprowadzić do wrzenia
i gotować ok. 10 minut. Usunąć powstałą pianę.

Soczki można pasteryzować. Gorące wlewać do wyparzonych buteleczek 
po sokach i mocno zakręcić. Jeśli to możliwe postawić do góry nogami i
zostawić w takiej pozycji aż ostygnie.

Dla posiadaczy Thermomixa: 

Do  naczynia miksującego włożyć marchewki i rozdrabniamy 10s/obr. 5.
Kopystką zagarnąć rozdrobnioną marchewkę ze ścianek na dno naczynia miksującego,
dolać 300g wody lub soku z pomarańczy/malin. Gotować 8 minut/Varoma/ obr.1.
Dodać pozostałe składniki, miksować przy nałożonej miarce 1 min 30s/ stopniowo
zwiększając obroty od 1 do 10. Dodać pozostałą wodę, gotować 10  minut/100st./obr.2
Usunąć powstałą na wierzchu pianę. Przelać sok do butelek i dokładnie zakręcić.


* Przepis znalazłam na stronie bistro mama.

2 komentarze:

  1. Witam, czy te soki rzeczywiście smakują jak "Kubusie" czy jednak jest jakaś wyczuwalna różnica? Na zdjęciu wyglądają fajnie. Pytam, bo w domu mam małych kubusiomaniaków.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Soczki są smakiem zbliżone do Kubusia lecz nie jest to dokładnie ten sam smak. Mojemu nastolatkowi smakowały.

      Usuń