czwartek, 19 maja 2016

Chleb pszenny na zakwasie Piotra Kucharskiego


Kolejny przepis z książki Piotra Kucharskiego z tym, że tym razem przepis
na chleb na zakwasie. Z przepisu wychodzą dwa niewielkie bochenki ale można 
nie podzielić i upiec jeden. Trzeba sobie jednak zarezerwować trochę czasu bo w
sumie chleby robi się dwa dni chociaż gdyby ktoś się bardzo uparł to może zrobić
w dniu pracy przed i po powrocie do domu :)

Składniki na starter:
  • 120 g aktywnego zakwasu
  • 500 g mąki pszennej typ 750
  • 400 ml wody

Składniki na ciasto właściwe:
  • 900 g startera
  • 500g mąki pszennej typ 750
  • 200 ml wody
  • 1,5 łyżeczki soli (15g)

Zakwas wymieszać z mąką i wodą.  Przykryć i odstawić na 8-12 godzin w temperaturze
 pokojowej (najlepiej zostawić na noc). Następnego dnia odważyć 900g zakwasu
 (resztę schować do następnego pieczenia). Dodać składniki na ciasto właściwe,
wymieszać i wyrabiać na stolnicy oprószonej mąką przez ok. 5 minut.
Ciasto przełożyć do miski , przykryć i odstawić w temperaturze pokojowej na kolejne
8-12 godzin. Po 2 godzinach odgazować. Gdy ciasto wyrośnie podzielić na dwie części,
uformować dwa bochenki i przełożyć do dwóch koszyków do wyrośnięcia. Zostawić pod
przykryciem na 3-4 godziny. Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 stopni góra-dół.
Chleby wyłożyć na blaszkę do pieczenia, naciąć i piec w zaparowanym piekarniku  przez
około 45 minut. Ostudzić na kuchennej kratce.


Źródło: Piotr Kucharski - Chleb- domowa piekarnia.

6 komentarzy:

  1. Dzień dobry,
    ponieważ chleb ten pojawił się na liście najbardziej popularnych przepisów 2020r., postanowiłam spróbować. Mam dwa pytania: co to znaczy piec w zaparowanym piekarniku i czym mogę zastąpić kosze do wyrastania.
    Dziękuję i życzę wszystkiego dobrego w Nowym Roku

    OdpowiedzUsuń
  2. Piec w zaparowanym piekarniku oznacza, że albo należy spryskać go wodą albo ustawić na spodzie naczynie z wodą. Kosze do wyrastania można zastąpić miską.

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzień dobry, zakwas ma być żytni czy może być pszenny?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Użyłam żytniego ale myślę, że i pszenny da radę.

      Usuń
  4. Coś chyba Ci się z proporcjami pomyliło. 900g zaczynu na 500g maki to bez sensu. Na tyle mąki to wystarczy 90g.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę czytać ze zrozumieniem. Starter czyli wszystkie składniki na starter.

      Usuń