niedziela, 2 października 2016

Syrop z malin na zimę


To już ostatni dzwonek, żeby przygotować taki syrop na zimę. Świetnie się sprawdzi
podczas przeziębienia jako dodatek do herbaty wszak  maliny mają właściwości 
przeciwgorączkowe (zawierają kwas salicylowy). Syrop można stosować także 
profilaktycznie bo kryje w sobie wiele witamin i przeciwutleniaczy.  Uważam, że takie 
domowe środki na przeziębienie są najlepsze dlatego u mnie w spiżarni stoją soki z 
malin, aronii i winogron. Zima mojej rodzinie nie straszna. 

Składniki:
  • 1 kg malin
  • 500g cukru
  • 500 ml wody
  • ok. 50 ml soku z cytryny

Maliny, przebrać, przepłukać i umieścić w garnku. Dodać wodę i gotować ok.5 minut od
zagotowania.  Całość przecedzić przez sito do drugiego garnka dokładnie odciskając cały
sok z malin. Do soku dodać cukier i sok z cytryny. Umieścić garnek na gazie i gotować
ok. 10 minut aż syrop zrobi się gęsty. Jeśli wytworzyła się na wierzchu pianka należy
ją usunąć. Gorący syrop przelać do buteleczek lub słoików. Postawić do góry dnem
i zostawić do całkowitego ostudzenia.


Źródło: Uwaga Babcia Gotuje

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz