poniedziałek, 23 maja 2016

Gołąbki z młodej kapusty zapiekane w bułgarskim garnku


Największym fanem gołąbków jest moje nastoletnie dziecko. Najlepsze dla niego
gołąbki oczywiście robi babcia wg tradycyjnej receptury gotowane w garnku.
Mnie natomiast, chociaż tamte to smak mojego dzieciństwa, smakują takie zapiekane,
które wprowadziłam do naszego menu jakiś czas temu. Korzystając z sezonu zrobiłam
z młodą kapustą. Do zapiekania użyłam mojego ulubionego garnka bułgarskiego ale
jak najbardziej można użyć do tego celu zwykłego naczynia żaroodpornego.

Składniki:
  • 1 większa główka młodej kapusty
  • 1,2 kg mięsa (wieprzowe, drobiowe lub mieszane)
  • 1 duża cebula
  • 1/3 szklanki brązowego ryżu (można dać więcej)
  • 700 ml passaty pomidorowej (przecier pomidorowy)
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól, pieprz
  • świeży koperek

Mięso zmielić razem z cebulą (lub jeśli mamy mięso już mielone dodać pokrojoną
w kosteczkę cebulę). Ryż gotować 15 minut. Do mięsa dodać ostudzony ryż,
doprawić do smaku solą i pieprzem. Całość wymieszać. Z kapusty usunąć głąba.
W dużym garnku zagotować wodę. Wlać troszkę oleju. Do wody włożyć główkę
kapusty. W trakcie gotowania zdejmować z niej listek po listku. Z każdego usunąć
zgrubienie, które znajduje się na końcu liścia. Nakładać mięso i zwijać. Na dnie garnka
ułożyć kilka małych liści, które zostały. Układać gołąbki w garnku. Do passaty
pomidorowej dodać 1/2 szklankę wody, cukier, sól i pieprz. Wymieszać i wylać na
gołąbki. Jeśli zostały nam jakieś wolne liście także można przykryć wierzch. Garnek
wstawić do zimnego piekarnika i zapiekać gołąbki przez 2 godziny w 180 stopniach.
 W naczyniu żaroodpornym  wystarczy zapiekać przez godzinę.  Przed podaniem posypać
świeżym koperkiem. Świetnie smakują z młodymi ziemniakami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz