Wiele osób piesze do mnie, że chętnie by upiekło sobie taki chleb czy bułki na
zakwasie ale nie ma na blogu przepisu na zakwas. Myślałam, że w sieci jest
tak dużo przepisów, że nie muszę już wstawiać bo właściwie przepis na zakwas
wszędzie jest taki sam: mąka i woda. Tyle właśnie potrzeba, żeby wyhodować
swój własny zakwas. Nie będą oszukiwała, bo zakwas na którym obecnie piekę
jest zdobyczny z piekarni. Z moim na którym piekłam te pierwsze chleby na blogu
(i wszystkie na starym blogu) niestety się pożegnałam. Nie było sensu dokarmiać
i hodować dwóch zakwasów z których jeden był dużo starszy i o wiele silniejszy.
Składniki:
- 200 ml letniej przegotowanej wody dobrej jakości (nie chlorowana)
- 200g mąki żytniej (najlepiej razowej typ 2000)
W dużym słoiku wymieszać wodę z mąką. Przykryć najlepiej lnianą ściereczką
(zakwas musi oddychać) i zostawić w ciepłym miejscu na 24 godziny.
Łatwiej zakwas wyhodować latem gdy jest ciepło, gorzej zimą. Wtedy można
słoik umieścić blisko kaloryfera. Po tym czasie do zakwasu dodać 100ml wody i
100g mąki żytniej razowej. Wymieszać drewnianą łyżką, przykryć i odstawić na kolejne
24 godziny. Ponownie zakwas dokarmić 100 ml wody i 100g mąki żytniej razowej.
Zostawić na 24 godziny. Dodać 100 ml wody i 100 g mąki żytniej razowej.
Powstały zakwas jest już prawie gotowy.Na jego powierzchni pojawiły się liczne
pęcherzyki i charakterystyczny kwaśny zapach. Teraz zakwas należy zostawić na
12 godzin. Po tym czasie można go już użyć do upieczenia chleba.
Zakwas należy dokarmiać- jeśli zostawimy go w temperaturze
pokojowej codziennie a jeśli w lodówce raz na tydzień (najlepiej w ten sam dzień).
Dokarmiamy 100 ml zimnej przegotowanej wody i 100g mąki żytniej typ720. Gdy zakwas przechowujemy w lodówce należy go wyjąć z niej na 1-2 godziny przed dokarmieniem,
dokarmić, odłożyć potrzebną do pieczenia ilość zakwasu a resztę ponownie umieścić w lodówce. Zakwas najlepiej przechowywać w glinianej misce przykryty lnianą ściereczką.
Odłożoną do wypieku część (najczęściej rano) zostawić pod ściereczką w temperaturze pokojowej. Wieczorem można z niej przygotować zaczyn a rano zacząć piec chleb.
Przepisy na chleb dla początkujących:
Bardzo prosty chleb na zakwasie
Chleb biały na zakwasie-dla początkujących
Chleb pszenno-żytni z czarnuszką
dzien dobry..
OdpowiedzUsuń•200 ml letniej przegotowanej wody dobrej jakości (nie chlorowana)
•200g mąki żytniej (najlepiej razowej typ 2000)
wychodzi gesta pulpa...a nie plyn..co robic??
Bo to nie ma wyjść płyn.
Usuńok. juz zrobilam...chleb super!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
OdpowiedzUsuńmam pytanie. czy zakwas (nieaktywny. wystawiam z lodowki duzo wczesniej? czas? zanim dokarmie?
czy podokarmieniu od razu oddzielam potzrebna ilosc na chleb. czy wszystko stoi 'bombelkuje 'oddzilam..i reszta do lodowki?
bede wdzieczna za odpowiedz
Nie wiem czemu wcześniejsze pytanie poszło do spamu i dlatego tak późno odpowiedziałam. Zakwas należy wystawić z lodówki na 1-2 godziny, dokarmić, odłożyć potrzebną ilość i resztę schować do lodówki. Jeśli natomiast chcemy chleb piec codziennie zakwas przechowujemy w temperaturze pokojowej i dokarmiamy codziennie o tej samej porze. Wtedy po dokarmieniu możemy nie odkładać tylko brać z całości. Pozdrawiam
Usuń