niedziela, 28 lutego 2016

Bardzo prosty chleb na zakwasie


Choć to pierwszy chleb na zakwasie, który pojawił się na blogu to nie pierwszy 
w moim wykonaniu. Zdarzyło mi się już kilka takich popełnić wcześniej.
 Dzisiejszy przepis jest bardzo prosty, zakwas wspomagany drożdżami.
 Dla początkujących w temacie takich chlebów to  świetny początek.

Składniki:
  • 1/2 kg mąki pszennej chlebowej (typ 750)
  • 8g świeżych drożdży
  • 150g aktywnego zakwasu żytniego
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 300 ml letniej wody

W małej ilości wody rozpuścić drożdże. Do miski wsypać mąkę,
dodać rozpuszczone drożdże i resztę składników. Za pomocą
miksera z hakami wyrobić ciasto (wychodzi gęste). Przykryć i
odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 2 godziny. Przełożyć
ciasto do keksówki wyłożonej papierem lub wysmarowanej.
Wierzch posmarować olejem i posypać lekko mąką. Odstawić
do ponownego wyrośnięcia na 45-60 minut. Chleb wstawić
do wcześniej nagrzanego do 210 stopni piekarnika i piec przez
około 40 minut. Ostudzić na kuchennej kratce.



Chleb można też uformować w kształt bochenka.

Żródło:  Pracownia Wypieków

2 komentarze:

  1. Piękny!
    I pysznie podany.
    Zapraszam Cię do naszej Piekarni.
    Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń