Choć to pierwszy chleb na zakwasie, który pojawił się na blogu to nie pierwszy
w moim wykonaniu. Zdarzyło mi się już kilka takich popełnić wcześniej.
Dzisiejszy przepis jest bardzo prosty, zakwas wspomagany drożdżami.
Dla początkujących w temacie takich chlebów to świetny początek.
Składniki:
- 1/2 kg mąki pszennej chlebowej (typ 750)
- 8g świeżych drożdży
- 150g aktywnego zakwasu żytniego
- 1 płaska łyżeczka soli
- 300 ml letniej wody
W małej ilości wody rozpuścić drożdże. Do miski wsypać mąkę,
dodać rozpuszczone drożdże i resztę składników. Za pomocą
miksera z hakami wyrobić ciasto (wychodzi gęste). Przykryć i
odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 2 godziny. Przełożyć
ciasto do keksówki wyłożonej papierem lub wysmarowanej.
Wierzch posmarować olejem i posypać lekko mąką. Odstawić
do ponownego wyrośnięcia na 45-60 minut. Chleb wstawić
do wcześniej nagrzanego do 210 stopni piekarnika i piec przez
około 40 minut. Ostudzić na kuchennej kratce.
Chleb można też uformować w kształt bochenka.
Żródło: Pracownia Wypieków
Piękny!
OdpowiedzUsuńI pysznie podany.
Zapraszam Cię do naszej Piekarni.
Pozdrowienia.
Bardzo dziękuję za zaproszenie:)
Usuń