środa, 17 lutego 2016

Gofry z mąki razowej


Smaczne gofry nie muszą być tylko z białej mąki.Będę Was dziś próbowała 
przekonać do ich zdrowszej wersji z mąki razowej. Razowe mają też tę zaletę, 
że możemy je podać zarówno na słodko jak i na słono np. z pastą serową.
 Świetnie nadają się na niedzielne śniadanie gdy mamy więcej czasu na
 przygotowanie.Smakują nawet najmłodszym. Szczególnie w wersji
na słodko. Tak jak u mnie:)

Składniki na 8 sztuk:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej razowej 
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 duże jajko
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki oleju

Mąkę z proszkiem i cukrem zmieszać w misce. W drugiej lekko ubić jajko, mleko i olej.
Składniki obu misek połączyć i wymieszać (nie trzeba bardzo dokładnie). Piec w rozgrzanej wcześniej gofrownicy. Podawać na słono lub słodko. U mnie w tej drugiej wersji z syropem klonowym i bananem. 


Żródło: King Arthur Flour

4 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Zapewniam, że smakują jak wyglądają:)

      Usuń
  2. przepraszam. pytanie..znam tylka zytnia razowa/ czy jakas inna nazwa jest dla pszennej zarowej?? orkiszowa???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest mąka żytnia razowa ale jest też mąka pszenna razowa. Taka jest właśnie jej nazwa.

      Usuń