Smaczne gofry nie muszą być tylko z białej mąki.Będę Was dziś próbowała
przekonać do ich zdrowszej wersji z mąki razowej. Razowe mają też tę zaletę,
że możemy je podać zarówno na słodko jak i na słono np. z pastą serową.
Świetnie nadają się na niedzielne śniadanie gdy mamy więcej czasu na
przygotowanie.Smakują nawet najmłodszym. Szczególnie w wersji
przekonać do ich zdrowszej wersji z mąki razowej. Razowe mają też tę zaletę,
że możemy je podać zarówno na słodko jak i na słono np. z pastą serową.
Świetnie nadają się na niedzielne śniadanie gdy mamy więcej czasu na
przygotowanie.Smakują nawet najmłodszym. Szczególnie w wersji
na słodko. Tak jak u mnie:)
Składniki na 8 sztuk:
- 1,5 szklanki mąki pszennej razowej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka brązowego cukru
- 1 duże jajko
- 1,5 szklanki mleka
- 1/3 szklanki oleju
Mąkę z proszkiem i cukrem zmieszać w misce. W drugiej lekko ubić jajko, mleko i olej.
Składniki obu misek połączyć i wymieszać (nie trzeba bardzo dokładnie). Piec w rozgrzanej wcześniej gofrownicy. Podawać na słono lub słodko. U mnie w tej drugiej wersji z syropem klonowym i bananem.
Wyglądają fantastycznie :)
OdpowiedzUsuńZapewniam, że smakują jak wyglądają:)
Usuńprzepraszam. pytanie..znam tylka zytnia razowa/ czy jakas inna nazwa jest dla pszennej zarowej?? orkiszowa???
OdpowiedzUsuńJest mąka żytnia razowa ale jest też mąka pszenna razowa. Taka jest właśnie jej nazwa.
Usuń