Znowu pieczywo ale pieczywa będzie na pewno jeszcze dużo,ponieważ nie
kupują go już od jakiegoś czasu tylko piekę prawie codziennie.
Chleby lub bułeczki dla dziecka do szkoły. Te bułkipiekę przynajmniej
raz w tygodniu. Po pierwsze dlatego, że nie zajmują zbyt wiele czasu
a po drugie są to ulubione bułeczki mojego dziecka. Dla odmiany
posypuję je czasem makiem. Nie są to puszyste bułeczki lecz takie bardziej
zwarte i chrupiącez wierzchu.
kupują go już od jakiegoś czasu tylko piekę prawie codziennie.
Chleby lub bułeczki dla dziecka do szkoły. Te bułkipiekę przynajmniej
raz w tygodniu. Po pierwsze dlatego, że nie zajmują zbyt wiele czasu
a po drugie są to ulubione bułeczki mojego dziecka. Dla odmiany
posypuję je czasem makiem. Nie są to puszyste bułeczki lecz takie bardziej
zwarte i chrupiącez wierzchu.
Składniki na 10 sztuk:
- 315 ml letniej wody
- 20g świeżych drożdży
- 600g mąki pszennej typ 650
- 40 ml oleju
- 5g miękkiego masła
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 jajko do posmarowania wierzchu (w diecie bez jajek olej)
Do miski wlać wodę, dodać pokruszone drożdże i cukier.
Dodać mąkę, olej, masło i sól. Wyrobić ciasto i rwać kawałki
po ok. 80g. Lepić okrągłe bułeczki lub zaplatać jak na zdjęciach
(ulepić z ciasta długi wałek, skrzyżować na końcach i owinąć z
dwóch stron wokół ciasta (patrz foto poniżej)
Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia,
przykryć i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 45 minut.
Każdą bułeczkę posmarować roztrzepanym jajkiem (lub olejem) i
posypać sezamem (lub makiem). Wstawić do nagrzanego do 220
stopni piekarnika i piec 10 minut, zmniejszyć temperaturę do 190
stopni i piec kolejne 10 minut. Ostudzić na kuchennej kratce.
Myśli Pani, że takie bułeczki można byłoby zamrozić? Lubię zrobić raz,a więcej :D
OdpowiedzUsuńPrzyznam szczerze, że nie mrożę pieczywa ale chyba każde drożdżowe można.
OdpowiedzUsuńOk, dziękuję 😊
OdpowiedzUsuń