Nie sądziłam wcześniej, że można zrobić w domu ser żółty aż do momentu
gdy znalazłam ten przepis. W tytule jest a la ponieważ nie jest to ser żółty
jaki znamy ze sklepu. Tamten wymaga dojrzewania natomiast ten jest smażony.
Moi znajomi, którzy mieli okazję go skosztować zauważyli, że w smaku
przypomina serki kanapkowe pakowane każdy w oddzielną folię.
Muszę przyznać, że mnie bardziej smakuje ten z dodatkiem ziół i suszonych
pomidorów ale to już kwestia gustu:)
Składniki:
- 1 kg twarogu tłustego dobrej jakości
- 1 L mleka 3,2% pasteryzowane nie UHT
- 100g masła
- 1 jajko lub kurkuma
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka octu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- dodatki:suszone pomidory, zioła prowansalskie lub inne
Mleko wlać do garnka najlepiej o grubym dnie. Wstawić na gaz
i podgrzewać aż będzie ciepłe ale nie dopuścić do zagotowania.
Dodać twaróg wcześniej rozdrobniony widelcem. Gotować na
najmniejszym gazie ciągle mieszając do czasu aż z twarogu zostaną
małe grudki. Odcedzić na gazie ale nie za mocno ser musi być wilgotny.
Masło rozpuścić w garnku. Zostawić na chwilkę aż przestygnie.
Dodać do garnka ser i gotować na małym ogniu do czasu aż ser
zacznie się ciągnąć. Zdjąć z ognia i dodać jajko (lub kurkumę-
tylko uwaga nie za dużo bo mnie się sypnęło i dlatego mój ser
ma taki nienaturalny kolor:) Dodać sól, sodę i ocet i jeśli chcemy
także dodatki. Bardzo dokładnie wymieszać i gdy składniki się
połączą i powstanie jednolity "glut"przełożyć do miski wyłożonej
folią aluminiową. Ja ser podzieliłam na dwie części i do jednej
dałam dodatki. Włożyłam do dwóch mniejszych miseczek.
Miskę wstawić do lodówki aż ser zastygnie.
Domowy ser? Super pomysł;)
OdpowiedzUsuńŚwietny ten ser, jeszcze takiego nie robiłam!
OdpowiedzUsuńZachęcam do spróbowania:)
UsuńWidzę, że Ty też starasz się znaleźć sposoby, aby zrobić coś w domu - lubię to : )
OdpowiedzUsuńJak najbardziej:)
UsuńBardzo fajny przepis : )
OdpowiedzUsuń