Domowy serek, który smakiem przypomina inny znany serek. Wykonanie
jest banalnie proste chociaż zajmuje 24 godziny.Ale warto poczekać
bo serek jest pyszny i co równie ważne nie zawiera w sobie żadnych
sztucznych dodatków. Na śniadanie z dodatkiem pomidora lub innych
ulubionych dodatków. Yummy!
jest banalnie proste chociaż zajmuje 24 godziny.Ale warto poczekać
bo serek jest pyszny i co równie ważne nie zawiera w sobie żadnych
sztucznych dodatków. Na śniadanie z dodatkiem pomidora lub innych
ulubionych dodatków. Yummy!
Składniki:
- 2 opakowania jogurtu greckiego dobrej jakości (ok.800g)
- 1 łyżeczka soli
- pęczek świeżego oregano lub 2 łyżeczki suszonego
- 1 płaska łyżeczka czosnku niedźwiedziego lub zwykłego
Jogurt wymieszać z posiekanymi ziołami -jeśli użyliśmy świeżych
Dodać sól i czosnek. Całość dobrze wmieszać, przełożyć na
dużą gazę i związać końce. Gazę powiesić na klamce okna a pod
nią naczynie do którego będzie kapał płyn. Dobrze gdy okno będzie
lekko uchylone lub rozszczelnione co zapewni serkowi przewiew.
Serek zostawić na 24 godziny. Po tym czasie wyjąć z gazy i
przełożyć do miseczki. Przechowywać w lodówce.
Widzę, ze teraz blog postawiony na zdrowsze jedzenie. Bardzo się cieszę, bo ja też tak teraz zaczęłam gotować :) Taki serek również robię i polecam do serdecznie, bo jest nie tylko smaczny,ale i zdrowy!
OdpowiedzUsuńZgadza się. Teraz stawiam na zdrowsze jedzenie i chcę zachęcać do tego innych:)
UsuńZrobiłam go ostatnio,tak mnie Pani skusiła ;) Tym razem miałam w lodowce jogurt naturalny gęsty i zrobiłam z niego. Wyszedł nieco rzadszy niż z jogurtu greckiego, ale mi smakował bardziej,bo byl delikatniejszy :)
UsuńCieszę się, że smakował a z tym serkiem gęstym to cenna podpowiedz:)
UsuńNie robiłam nigdy własnego serka, ten wygląda bardzo zachęcająco.
OdpowiedzUsuń