niedziela, 14 lutego 2016

Chleb wieloziarnisty


Chlebek z dodatkiem ziaren to jest to co lubię najbardziej. Tym bardziej, 
że wykonanie tego chleba jest dziecinnie proste. Nie trzeba go zagniatać,
 wystarczy tylko wymieszać łyżką. Chlebek co ważne zachowuje świeżość 
nawet do trzech dni.

Składniki:
  • 1/2 kg mąki krupczatki
  • 1/2 L letniej wody
  • 25g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki siemienia lnianego
  • 3 łyżki pestek słonecznika
  • 1/2 szklanki otrąb pszennych lub razowych
  • 2 łyżki ziaren sezamu
  • 1 łyżka pestek dyni

Mąkę wsypać do miski i dodać wszystkie ziarna. Dodać
pokruszone drożdże, sól i cukier. Wlać wodę. Całość
dokładnie wymieszać, przykryć i odstawić do wyrośnięcia
w ciepłe miejsce na  2o minut. Jeszcze raz wymieszać ciasto
i przełożyć do foremki  o wymiarze 12x35 cm wysmarowanej olejem.
Przykryć i zostawić do wyrośnięcia na około 15 minut.
 Wierzch można posypać pestkami słonecznika lub sezamem.
Wstawić do nagrzanego do 230 stopni piekarnika i piec ok. 1 godzinę
(ja piekłam nieco krócej ale to zależy od piekarnika).


Żródło: Komarka

2 komentarze:

  1. mam pytanie. wymieszac? lyzka? czy zagniesc??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wymieszać łyżką. Ja używam drewnianej.

      Usuń