Moja mała rodzinka bardzo lubi na śniadanie właśnie takie szybkie w
przygotowaniu placuszki. Zazwyczaj serwuję je z jakimiś owocami
sezonowymi i syropem klonowym, który spokojnie możemy zastąpić
miodem. Dzisiejsze są z mąki owsianej i zamiast jajka banan dlatego
spokojnie mogą być podane osobom na dieciebez dodatku jajek.
Jeśli zamienimy maślankę na mleko np. migdałowe będą spokojnie mogli
zajadać się nimi osoby na diecie bezmlecznej.
przygotowaniu placuszki. Zazwyczaj serwuję je z jakimiś owocami
sezonowymi i syropem klonowym, który spokojnie możemy zastąpić
miodem. Dzisiejsze są z mąki owsianej i zamiast jajka banan dlatego
spokojnie mogą być podane osobom na dieciebez dodatku jajek.
Jeśli zamienimy maślankę na mleko np. migdałowe będą spokojnie mogli
zajadać się nimi osoby na diecie bezmlecznej.
Składniki na 10 sztuk:
- 1 duży dojrzały banan
- 2 szklanki mąki owsianej (w diecie- bezglutenowej)
- 1 -2 łyżki brązowego cukru
- 1/2 szklanki maślanki naturalnej lub mleka (w diecie-migdałowego)
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta cynamonu
- owoce sezonowe
- syrop klonowy lub miód
Mąkę owsianą (jeśli akurat nie mamy w domu wystarczy zmielić
w blenderze płatki owsiane-w diecie bezglutenowej płatki owsiane
bezglutenowe) wsypać do miski. Dodać cukier, proszek do pieczenia
i jeśli lubicie szczyptę mielonego cynamonu. W blenderze zmiksować
banana na puree. Dodać do niego maślankę lub mleko. Wymieszać.
Wlać do miski z mąką i wymieszać (jeśli by wyszło za gęste dodać
jeszcze trochę płynu). Rozgrzać olej na patelni. Nakładać placuszki
po 1 łyżce na 1 placka. Smażyć na złoty kolor. Podawać z owocami
sezonowymi oraz syropem klonowym.
* Na zdjęciu placuszki w towarzystwie zielonego koktajlu z kiwi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz