niedziela, 14 lutego 2016

Placuszki owsiano-bananowe


Moja mała rodzinka bardzo lubi na śniadanie właśnie takie szybkie w
 przygotowaniu placuszki. Zazwyczaj serwuję je z jakimiś owocami 
sezonowymi i syropem klonowym, który spokojnie możemy zastąpić
 miodem. Dzisiejsze są z mąki owsianej i zamiast jajka banan dlatego 
spokojnie mogą być podane osobom na dieciebez dodatku jajek. 
Jeśli zamienimy maślankę na mleko np. migdałowe będą spokojnie mogli 
zajadać się nimi osoby na diecie bezmlecznej.

Składniki na 10 sztuk:
  • 1 duży dojrzały banan
  • 2 szklanki mąki owsianej (w diecie- bezglutenowej)
  • 1 -2 łyżki brązowego cukru
  • 1/2 szklanki maślanki naturalnej lub mleka (w diecie-migdałowego)
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta cynamonu
  • owoce sezonowe
  • syrop klonowy lub miód


Mąkę owsianą (jeśli akurat nie mamy w domu wystarczy zmielić
w blenderze płatki owsiane-w diecie bezglutenowej płatki owsiane
bezglutenowe) wsypać do miski. Dodać cukier, proszek do pieczenia
i jeśli lubicie szczyptę mielonego cynamonu. W blenderze zmiksować
banana na puree. Dodać do niego maślankę lub mleko. Wymieszać.
Wlać do miski z mąką i wymieszać (jeśli by wyszło za gęste dodać
jeszcze trochę płynu). Rozgrzać olej na patelni. Nakładać placuszki
po 1 łyżce na 1 placka. Smażyć na złoty kolor. Podawać z owocami
sezonowymi oraz syropem klonowym.


* Na zdjęciu placuszki w towarzystwie zielonego koktajlu z kiwi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz