czwartek, 18 lutego 2016

Bułki pszenno-razowe trójkąty


Pierwsze na blogu bułeczki ale zapewniam, że ciąg dalszy na pewno nastąpi.
 Bułeczki uwielbia mój nastoletni syn a ja robię wszystko, żeby były jak
 najbardziej zdrowe. Dzisiejszy przepis dzięki mące razowej z pewnością
 do takich się zalicza a bułeczki wychodzą pyszne i jak pewnie się
 domyślacie nie jest z nimi wiele roboty.

Składniki na 6 sztuk:
  • 2 szklanki mąki pszennej typ 650
  • 3/4 szklanki mąki pszennej razowej
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 1,5 łyżki oleju
  • 250 ml letniej wody

W misce rozpuścić drożdże. Dodać 1 szklankę mąki pszennej i
dokładnie wymieszać (można trzepaczką) żeby nie było grudek.
Miskę przykryć i zostawić w ciepłym miejscu na 30 minut. Po tym
czasie dodać resztę mąki, sól i olej. Ciasto zagniatać do czasu aż
przestanie się kleić do rąk (gdyby bardzo się kleiło można dodać
troszkę mąki ale uwaga, żeby nie dodać za dużo). Wyrobione
ciasto włożyć do miski, przykryć i zostawić aż podwoi swoją objętość.
Gdy wyrośnie wyłożyć je na posypaną mąką stolnicę.


Uformować prostokąt o wymiarze ok. 35  na 15 cm. Pociąć na trójkąty.
Bułki posmarować olejem i można posypać np.pestkami słonecznika.
Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do
zimnego piekarnika. Ustawić temperaturę 100 stopni i po 10 minutach
podnieść ją do 200 stopni. Piec przez 20-30 minut na jasno złoty kolor.


*Na zdjęciu bułki w towarzystwie serka z ziołami.

1 komentarz:

  1. Fajnie wyglądają te bułeczki, zapisałam sobie przepis.

    OdpowiedzUsuń