Wykonanie domowego masła to naprawdę nic trudnego.Wystarczy tylko
pięć minut i już możemy się nim cieszyć.Pierwsze moje domowe masełko
zrobiłam po konsultacjachz mamą, która domowe masło miała w swoim
domu na co dzień.I ja pamiętam jego smak i babcię ubijającą je w kierzance.
pięć minut i już możemy się nim cieszyć.Pierwsze moje domowe masełko
zrobiłam po konsultacjachz mamą, która domowe masło miała w swoim
domu na co dzień.I ja pamiętam jego smak i babcię ubijającą je w kierzance.
Babcia dysponowała mlekiem prosto od krowy ja niestety dysponuję takim
tylko ze sklepu. Wybierając śmietanę na domowe masło należy pamiętać
o tym, żeby śmietana niezawierała dodatków (karagenu) wtedy masełko
wyjdzie namna pewno i zapewniam, że nie sięgniecie już po to sklepowe:)
tylko ze sklepu. Wybierając śmietanę na domowe masło należy pamiętać
o tym, żeby śmietana niezawierała dodatków (karagenu) wtedy masełko
wyjdzie namna pewno i zapewniam, że nie sięgniecie już po to sklepowe:)
Składniki:
- ok. 500 ml śmietany 30% dobrej jakości
- szczypta soli (można dać więcej)
Miksować aż ubije się na sztywno (jak na krem do tortu). Dodać
sól i ubijać dalej. Powstaną grudki i oddzieli się masło od maślanki.
Całość odsączyć na gazie (zostanie maślanka którą można wykorzystać
w innych przepisach lub po prostu wypić:)
Odcedzone masło włożyć do bardzo zimnej wody. Ugniatać je przez
chwilkę łyżą lub ręką aż z masła będzie wypłukana cała maślanka.
Wyjąć z wody i uformować osełkę. Trzymać w lodówce.
Jak wiadomo prawdziwe masło w lodówce robi się twarde więc
dobrze jest wyjąć je wcześniej przed smarowaniem.
* Trzeba uważać, żeby śmietana nie była zbyt ciepła
bo wtedy nam się nie ubije i z masła nici.To już lepiej
ubić zimniejszą śmietanę. Po prostu zajmie nam to więcej
czasu ale mamy pewność, że śmietana się ubije.
Do tej pory korzystałam jedynie z Polskiego Masła Mlekovity więc postanowiłam spróbować również własnej roboty masełka. Smak cudowny, ale nie zamierzam zrezygnować z mojego ulubionego masła Mlekovity :)
OdpowiedzUsuńA która to jest śmietanka 30% dobrej jakości?? ps. świetne przepisy:) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWiadomo, że najlepsza śmietana to ta z mleka prosto od krowy ale ze sklepu proponuję czytać skład śmietany i wybierać bez zbędnych dodatków typu karagen. Moja ulubiona to śmietana TESCO (nie jest to reklama:) Pozdrawiam.
Usuń