poniedziałek, 8 lutego 2016

Bagietki pszenno-razowe


Od kiedy znalazłam ten przepis bułeczki lub bagietki w zależności na co
 mam ochotę goszczą na moim śniadaniu przynajmniej kilka razy w tygodniu.
 Są bardzo proste bo nie wymagają nawet zagniatania. Wieczorem mieszamy 
składniki a rano pieczemy.

Składniki:
  • 3 g świeżych drożdży
  • 300g zimnej wody
  • 200g mąki chlebowej typ750
  • 120g mąki pszennej typ 550
  • 72 g mąki pszennej razowej
  • 1 łyżeczka soli morskiej

W dużej misce rozpuścić w wodzie drożdże. Dodać mąki i sól.
Wymieszać dokładnie łyżką. Przykryć ściereczką lub folią i zostawić na całą
noc w temperaturze pokojowej. Rano przenieść ciasto na stolnicę obsypaną mąką.
Nałożyć cztery końce ciasta na siebie formując bochenek. Przykryć i zostawić
na 45 minut w ciepłym miejscu. Po tym czasie ciasto przeciąć wzdłuż na trzy paski.


Każdy umieścić w blaszce do pieczenia bagietek i piec w nagrzanym do 250 stopni
piekarniku (góra-dół) przez 15 minut. Zmniejszyć temperaturę do 210 stopni i piec
jeszcze 5 minut. Bagietki ostudzić na kuchennej kratce.


* Sposób formowania bułeczek znajdziecie na moim starym blogu TU.

5 komentarzy:

  1. czy nie powinno być 30 g drożdzy!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszystko się zgadza w tym przepisie jest tylko 3g drożdży.

      Usuń
  2. Piekarniki gazowe mają tylko grzanie od dołu, czy w nich te bagietki się upieką?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Co prawda piekę zawsze góra-dół w piekarniku elektrycznym ale myślę, że powinny wyjść.

      Usuń
  3. Polecam z masłem polskim mlekovity, pychota. Rodzina była w wniebowzięta tym o to połączeniem :)

    OdpowiedzUsuń