poniedziałek, 12 września 2016

Keczup z cukinii


O keczupie z cukinii słyszałam już jakiś czas temu, że jest pyszny ale jakoś tak
się nie składało. Maż dostał dwie olbrzymie cukinie (czy kabaczki) i trzeba było coś
z nimi zrobić. Zrobiłam keczup. Najpierw ostrożnie z jednego, później z drugiego
bo tak nam zasmakował, że powtórka być musiała. Możemy go też traktować jak pastę
do pieczywa bo jest gęsty i świetnie się rozsmarowuje.

Składniki:
  • 3 kg cukinii
  • 2 większe cebule
  • 1,5 łyżki soli
  • 1/2 szklanki octu jabłkowego
  • 2 łyżki cukru
  • 300g koncentratu pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/2  łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego

Cukinie obrać ze skóry, usunąć cały środek z pestkami (jeśli mamy młode małe
cukinie to możemy pominąć tą czynność). Zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Cebulę pokroić w kostkę, dodać do cukinii. Wsypać sól i dokładnie wymieszać.
Przykryć i odstawić na całą noc. Drugiego dnia odlać nadmiar wody (nie potrzeba
odciskać). Włożyć do dużego garnka, wstawić na gaz i gotować na niewielkim ogniu
przez 10 minut mieszając od czasu do czasu. Następnie dodać ocet i cukier. Gotować
dalej przez 30 minut. Dodać koncentrat pomidorowy i wszystkie przyprawy (bez soli
chyba, że po spróbowaniu uznamy inaczej). Całość zmiksować za pomocą blendera.
Teraz jest czas, żeby spróbować nasz keczup i zdecydować czy nie potrzeba dodać
więcej przypraw np. jeśli lubimy keczup bardziej ostry można dodać więcej ostrej
papryki. Keczup nakładać do suchych wyparzonych słoików i stawiać do góry dnem.
Zostawić aż całkowicie wystygnie.


* Z tej porcji wyszło mi 5 małych słoiczków (takich ok. 200 gramowych)

1 komentarz:

  1. wygląda bardzo smakowicie! postaram się zrobić, przyda się na zimę :)

    OdpowiedzUsuń