sobota, 26 stycznia 2019

Curry z brokułem i ciecierzycą (wegańskie i bez glutenu)


Jeśli nie macie czasu na długie stanie przy "garach" to curry właśnie
zalicza się do takich błyskawicznych obiadów. Jest wegańskie i bez
glutenu więc zadowoli na pewno osoby na tych dietach. Jest też bardzo
smaczne co z pewnością zadowoli wszystkich:) Pamiętajmy jednak,
żeby kupować podane składniki w puszkach jak najlepszej jakości.
Zawsze ciecierzycę można też ugotować samemu a pomidory w sezonie
dodać świeże.

Składniki:
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • świeży imbir ok. 2 cm
  • 1 łyżeczka mielonej kurkumy
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka mielonej papryki (ostrej lub łagodnej)
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 1 brokuł
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki do posypania
  • ryż do podania (u mnie basmati)

Brokuła podzielić na różyczki i blanszować. Na patelnię wlać trochę oleju.
Wrzucić pokrojoną w kostkę cebule i smażyć aż lekko zmięknie. Następnie
dodać posiekany czosnek i imbir oraz wszystkie przyprawy (bez soli i pieprzu).
Smażyć wszystko razem kilka minut. Dodać pomidory, mleko kokosowe oraz
odsączoną ciecierzycę. Na końcu brokuła. Doprawić solą i pieprzem. Przykryć
i gotować wszystko ok. 10-15 minut (aż brokuł będzie miękki).
Posypać natkę pietruszki i podawać z ryżem.

2 komentarze: