środa, 21 września 2016

Zupa jarzynowa z makaronem


Nadchodzi jesień a wraz z nią nadchodzi czas na zupy. Zupy jesienią są nieocenione.
Rozgrzewają, dostarczają wielu składników odżywczych, nie mają wiele kalorii
(jeśli oczywiście nie dodamy do nich zasmażki). Jednym słowem są zdrowe. Dlatego
warto się do nich przekonać zwłaszcza jesienią i zimą kiedy na dworze zimno i smutno.

Składniki dla 4-5 osób:
  • 3 średniej wielkości marchewki
  • 1 większa pietruszka
  • biała część większego pora
  • 150-200g fasolki szparagowej żółtej lub zielonej (można też pomieszać)
  • 1 mała cukinia (ok. 150g)
  • 2 ząbki czosnku
  • 100-120g makaronu np. rurki, kokardki
  • 1 pomidor
  • natka pietruszki lub koperek
  • 1,5 L bulionu warzywnego
  • sól, pieprz

Pora pokroić w krążki. Marchewkę i pietruszkę obrać i pokroić w kostkę lub plasterki.
Do garnka wlać 1-2 łyżki oleju. Wrzucić pora i zeszklić go. Dodać posiekany czosnek.
Smażyć razem 2-3 minuty. Dodać marchewkę i pietruszkę. Smażyć razem 3-4 minuty.
Wlać bulion, dodać pokrojoną na mniejsze kawałki fasolkę szparagową. Gotować
ok. 20 minut. Dodać pokrojoną w półkrążki cukinię oraz obranego ze skóry, pokrojonego
w kostkę pomidora. Gotować ok. 10 minut. Na końcu dodać makaron. Gotować aż
makaron będzie miękki (al-dente). Całość doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać
z posiekaną natką pietruszki ewentualnie z koperkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz