piątek, 9 września 2016

Marmolada owocowa


Przetworów ciąg dalszy i jeszcze kilka przepisów na pewno będzie. Lato i jesień to
czas przetworów czyli zamykania pyszności z ogródka w słoikach. Dzisiejsza 
propozycja pozwala nam wykorzystać owoce gorszej jakości czyli np. obite (ale 
nie popsute). Marmolada świetnie sprawdzi się nie tylko do kanapek ale też jako
nadzienie do rogalików czy pączków.

Składniki:
  • 1,5 kg śliwek węgierek
  • 1,5 kg gruszek (np. klapsa)
  • 1,5 kg kwaśnych jabłek (np. antonówki)
  • 250-300 g cukru

Gruszki i jabłka obrać i wyciąć gniazda nasienne. Pokroić na małe kawałki. Śliwki
wypestkować. Wszystkie owoce umieścić w garnku najlepiej z grubym dnem .
Wlać troszkę wody (ok. 1 cm) i gotować aż owoce się rozpadną. Najlepiej gotowanie
podzielić sobie na 2 dni i gotować po 1,5-2 godziny na małym ogniu mieszając od
czasu do czasu. Pod koniec dodać cukier. Całość zmiksować blenderem na gładko lub
przetrzeć przez sito. Gorącą marmoladę wkładać do wyparzonych suchych słoików
i stawiać do góry dnem. Zostawić aż marmolada ostygnie.


* z podanej porcji wychodzi ok. 7-8 słoiczków po dżemie (tych mniejszych).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz