środa, 14 września 2016

Udka kacze zapiekane z figami


To już ostatnia w tym sezonie potrawa z figami. Figi sprawdzają się także
 fantastycznie jako dodatek do mięs. Tym razem wybrałam udka kacze ale można użyć
też udek kurzych. Potrawa mało skomplikowana ale pyszna. Jeśli lubicie 
tzw. mięsa na słodko.

Składniki:
  • 4 udka z kaczki
  • 8 świeżych ciemnych fig
  • kilka gałązek rozmarynu
  • 2 łyżki miodu płynnego
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz

Najpierw przygotować marynatę z miody, octu, oliwy oraz soli i pieprzu. Marynatą
zalać udka i odstawić w chłodne miejsce na 2 godziny. Mięso przełożyć do naczynia
żaroodpornego. Obłożyć pokrojonymi na ćwiartki figami i gałązkami rozmarynu.


Całość przykryć i piec w 200 stopniach przez ok. 1 godzinę. Odkryć i piec jeszcze
ok. 30 minut. Gdyby mięso było twarde piec jeszcze trochę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz