środa, 14 września 2016

Powidła śliwkowe bez cukru


Powidła śliwkowe. Któż ich nie lubi? Koniecznie z węgierek a najlepiej z własnych.
Do ich wykonania nie potrzebujemy cukru pod warunkiem, że mamy śliwki bardzo
dojrzałe. Najlepiej takie z pomarszczoną skórką. Tylko takie są naprawdę słodkie.
Robię je co roku i co roku wciąż są na nie chętni. Świetne nie tylko do pieczywa
ale także do wypieków (rogalików czy kruchych ciastek).

 Składniki:
  • 3 kg śliwek węgierek

Śliwki wypestkować. Włożyć do garnka, podlać małą ilością wody i gotować na
niewielkim ogniu aż się całkowicie rozgotują. Najlepiej podzielić sobie ten czas
na 2-3 dni i gotować po 1,5-2 godziny. Gorące powidła nakładać do wyparzonych,
suchych  słoików. Zakręcać i stawiać do góry dnem. Zostawić tak aż całkowicie ostygną.

*Warto jest dodać do garnka troszkę octu wtedy powidła nie będą nam się przypalały.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz