czwartek, 8 września 2016

Brzoskwinie w syropie


Brzoskwinie w syropie sprzedawane powszechnie w puszkach to świetny
sposób na dodatek do deserów lub ciast. Dlaczego by więc nie zrobić takich do
słoików na zimę. Zamknąć w nim pachnące dobre brzoskwinie i mieć pod ręka chociaż
by do takiego sernika jak na zdjęciu. Bardzo polecam bo robi się prosto a smakują
bardzo dobrze. Muszę jednak przyznać, że sporo w nich cukru. Ale takie mają być :)

Składniki:
  • 1,2 kg brzoskwiń w całości

 Składniki na syrop:
  • 1 L wody
  • 350 g cukru

Do małego garnka wlać wodę, wsypać cukier. Gotować na małym ogniu przez ok.
10-15 minut. Gdy syrop się gotuje przygotować owoce. Do dużego garnka nalać wody.
Gdy się zagotuje wrzucić umyte brzoskwinie i gotować 2 minuty. Wyjąć i obrać
ze skóry (skóra po tym czasie schodzi praktycznie sama). Obrane brzoskwinie pokroić
na ćwiartki i włożyć do trzech wyparzonych słoików ( u mnie wyszły 3 i jeden mały ale
może zbyt mało kładłam do środka). Zalać brzoskwinie gorącym syropem i zakręcić. Słoiki pasteryzować w garnku z wodą na małym ogniu przez  30 minut lub moim sposobem w
piekarniku nagrzanym do 120 stopni (góra dół) przez 10 minut (słoiki należy włożyć
do zimnego piekarnika).

2 komentarze:

  1. Domowe muszą być o niebo lepsze! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. super pomysł! Po co kupować puszki? Jeszcze nie robiłam brzoskwiń w syropie, ale może w tym roku zrobię :)

    OdpowiedzUsuń