Brzoskwinie w syropie sprzedawane powszechnie w puszkach to świetny
sposób na dodatek do deserów lub ciast. Dlaczego by więc nie zrobić takich do
słoików na zimę. Zamknąć w nim pachnące dobre brzoskwinie i mieć pod ręka chociaż
by do takiego sernika jak na zdjęciu. Bardzo polecam bo robi się prosto a smakują
bardzo dobrze. Muszę jednak przyznać, że sporo w nich cukru. Ale takie mają być :)
Składniki:
- 1,2 kg brzoskwiń w całości
Składniki na syrop:
- 1 L wody
- 350 g cukru
Do małego garnka wlać wodę, wsypać cukier. Gotować na małym ogniu przez ok.
10-15 minut. Gdy syrop się gotuje przygotować owoce. Do dużego garnka nalać wody.
Gdy się zagotuje wrzucić umyte brzoskwinie i gotować 2 minuty. Wyjąć i obrać
ze skóry (skóra po tym czasie schodzi praktycznie sama). Obrane brzoskwinie pokroić
na ćwiartki i włożyć do trzech wyparzonych słoików ( u mnie wyszły 3 i jeden mały ale
może zbyt mało kładłam do środka). Zalać brzoskwinie gorącym syropem i zakręcić. Słoiki pasteryzować w garnku z wodą na małym ogniu przez 30 minut lub moim sposobem w
piekarniku nagrzanym do 120 stopni (góra dół) przez 10 minut (słoiki należy włożyć
do zimnego piekarnika).
Domowe muszą być o niebo lepsze! :)
OdpowiedzUsuńsuper pomysł! Po co kupować puszki? Jeszcze nie robiłam brzoskwiń w syropie, ale może w tym roku zrobię :)
OdpowiedzUsuńA czy można prosić o przepis na ciasto, które jest w tle? :)
OdpowiedzUsuńA czy można prosić o przepis na ciasto, które jest w tle? :)
OdpowiedzUsuńNiestety nie jest mojego autorstwa ale proszę poszukać w internecie przepisu na sernik z brzoskwiniami i bezą.
UsuńSzkoda, bo lubię korzystać z Pani przepisów, a ten sernik bardzo elegancko się prezentuje ;)
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło ale niestety tym razem nie pomogę. Ciasto dostałam.
Usuń