wtorek, 31 marca 2020

Kurczak methi


Dziś danie z kuchni hinduskiej. Methi znaczy kozieradka więc można to 
danie przetłumaczyć jako kurczak z kozieradką. Kurczak w pysznym, gęstym sosie.
Z przyprawami. Mniam.  Uwielbiam tego rodzaju dania a kuchnia hinduska jest
jedną z moich ulubionych. Po raz pierwszy takiego kurczaka jadłam na wynos
z jednej z pobliskich knajpek. Zamówiłyśmy sobie w pracy. Bardzo mi smakował.
Nie była bym jednak sobą gdybym nie zrobiła takiego w domu. Lubię powtarzać
we własnej kuchni dania, które szczególnie mi smakują. Jeśli lubicie więc taką
kuchnie to polecam spróbować. Jeśli nigdy nie jedliście to tym bardziej. Jeśli nie macie 
świeżych liści kozieradki to możecie zamienić na suszone. Ja tak zrobiłam.

Składniki dla 2 osób:
  • 2-3 goździki
  • 1 nasiono kardamonu
  • 3 ziarna czarnego pieprzu
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 1-2 ząbki czosnku 
  • 1/2 kg piersi kurczaka
  • 160-170g jogurtu naturalnego /jogurtu kokosowego
  • 1 łyżeczka mąki pszennej /orkiszowej/ ryżowej
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 3/4 łyżeczki mielonej kurkumy
  • 1/2 łyżeczki mielonego czerwonego chilli
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki garam masala
  • 1 szklanka świeżych liści kozieradki  lub 1-2 łyżeczki suszonych
  • sól
  • 1-2 łyżki soku z cytryny

Jogurt zmieszać z mąką, kolendrą, kurkumą, chilli, kminem i garam masala.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju (może być kokosowy). Gdy będzie już gorący
wrzucić goździki, kardamon i pieprz. Smażyć kilka sekund. Dodać pokrojoną
w kostkę  cebulę i zeszklić ją. Dodać starty imbir i posiekany czosnek. Smażyć do czasu
aż cebula zacznie się robić lekko brązowa. Wrzucić pokrojonego w kostkę kurczaka
i smażyć ok. 4-5 minut. Dodać jogurt z przyprawami oraz sól (jogurt polecam w 
temperaturze pokojowej ). Wymieszać, przykryć, zmniejszyć
gaz i gotować przez ok. 15 minut. Pod koniec można dodać troszkę wody gdyby
wyszło za gęste oraz pokrojone liście kozieradki. Gotować jeszcze 5-10 minut. 
Wlać sok z cytryny. Wymieszać. Wierzch można posypać posiekana kolendrą.
Podawać z ryżem, chlebkiem naan lub chapati.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz