poniedziałek, 19 września 2016

Muffinki orkiszowe z jabłkiem i cynamonem


Nastał czas jabłek. U mnie króluje antonówka. Muffinki wychodzą bardzo 
aromatyczne nie tylko z powodu cynamonu ale także z powodu miodu,
który nadaje im bardzo fajny smak. Polecam bo warto sobie czasem osłodzić
ponury jesienny dzień (chociaż w tym roku pogoda nas rozpieszcza:) tym
bardziej, że muffinki są ze zdrowej mąki orkiszowej.

Składniki na 6-8 sztuk:
  • 1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 1/4 łyżeczki cynamonu (jak ktoś bardzo lubi  można dodać więcej)
  • duża szczypta gałki muszkatołowej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 jajko
  • 1/3 szklanki płynnego miodu
  • 90 ml oleju
  • 60 ml jogurtu naturalnego (1/4 szklanki)
  • 1 większe jabłko (np. antonówka)

W jednej misce zmieszać składniki suche: mąkę, proszek, sodę i przyprawy.
W drugiej ubić lekko jajko, miód i olej. Na końcu wlać jogurt. Dodać suche
składniki do mokrych i wymieszać tylko do nawilżenia (nie mieszać zbyt
długo). Dodać pokrojone w małą kostkę jabłko. Lekko wymieszać. Ciasto
nakładać do foremek. Piec w nagrzanym wcześniej do 180 stopni piekarniku
przez 15-20 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz