Nastał czas jabłek. U mnie króluje antonówka. Muffinki wychodzą bardzo
aromatyczne nie tylko z powodu cynamonu ale także z powodu miodu,
który nadaje im bardzo fajny smak. Polecam bo warto sobie czasem osłodzić
ponury jesienny dzień (chociaż w tym roku pogoda nas rozpieszcza:) tym
bardziej, że muffinki są ze zdrowej mąki orkiszowej.
Składniki na 6-8 sztuk:
- 1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 1/4 łyżeczki cynamonu (jak ktoś bardzo lubi można dodać więcej)
- duża szczypta gałki muszkatołowej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 jajko
- 1/3 szklanki płynnego miodu
- 90 ml oleju
- 60 ml jogurtu naturalnego (1/4 szklanki)
- 1 większe jabłko (np. antonówka)
W jednej misce zmieszać składniki suche: mąkę, proszek, sodę i przyprawy.
W drugiej ubić lekko jajko, miód i olej. Na końcu wlać jogurt. Dodać suche
składniki do mokrych i wymieszać tylko do nawilżenia (nie mieszać zbyt
długo). Dodać pokrojone w małą kostkę jabłko. Lekko wymieszać. Ciasto
nakładać do foremek. Piec w nagrzanym wcześniej do 180 stopni piekarniku
przez 15-20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz