Po dżemie przyszła pora na kilka propozycji dań z figami, które przywieźliśmy
z wakacji (dostaliśmy od właścicieli naszej kwatery). Na początek sałatka z
dodatkiem sera koziego i orzechów. Dressing jest z dodatkiem miodu z granatem,
(który także przywiozłam z Chorwacji) co powoduje jego niesamowity kolor.
Bardzo lekka (i raczej słodka) sałatka na przekąskę.
Składniki:
- 1 miks sałat
- 100g sera koziego w plastrach
- 4 ciemne figi
- garść orzechów włoskich
Składniki na dressing:
- 3 łyżki oliwy
- sok z 1/2 cytryny
- 1-2 łyżka miodu z granatem (można użyć zwykłego)
- sól, pieprz
Do miski włożyć sałaty. Ułożyć pokrojone na ćwiartki figi. Pokruszyć ser.
Dodać orzechy. Składniki na dressing wymieszać. Polać sałatkę tuż przed podaniem.
przepięknie wygląda! jak fajnie przywozić takie kulinarne pamiątki z wakacji :)
OdpowiedzUsuńTo prawda. Przywiozłam jeszcze miód z lawendą i pojawi się w kolejnym przepisie z figami.
OdpowiedzUsuń