wtorek, 6 września 2016

Sałatka z figami i kozim serem


Po dżemie przyszła pora na kilka propozycji dań z figami, które przywieźliśmy
z wakacji (dostaliśmy od właścicieli naszej kwatery). Na początek sałatka z
dodatkiem sera koziego i orzechów. Dressing jest z dodatkiem miodu z granatem,
(który także przywiozłam z Chorwacji) co powoduje jego niesamowity kolor.
Bardzo lekka (i raczej słodka) sałatka na przekąskę.

Składniki:
  • 1 miks sałat
  • 100g sera koziego w plastrach
  • 4 ciemne figi
  • garść orzechów włoskich

Składniki na dressing: 
  • 3  łyżki oliwy
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1-2 łyżka miodu z granatem (można użyć zwykłego)
  • sól, pieprz

Do miski włożyć sałaty. Ułożyć pokrojone na ćwiartki figi. Pokruszyć ser.
Dodać orzechy. Składniki na dressing wymieszać. Polać sałatkę tuż przed podaniem.

2 komentarze:

  1. przepięknie wygląda! jak fajnie przywozić takie kulinarne pamiątki z wakacji :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To prawda. Przywiozłam jeszcze miód z lawendą i pojawi się w kolejnym przepisie z figami.

    OdpowiedzUsuń