sobota, 10 września 2016

Crostini z rocottą i figami


Crostini czyli małe chrupiące kanapeczki na jeden kęs. To taka trochę mniejsza
wersja bardziej znanej bruschetty. Świetnie sprawdzą się jako przekąska na 
przyjęciu. U mnie w takiej trochę bardziej słodkiej wersji bo z dodatkiem świeżych
fig i miodu z lawendą. Jeśli byście chcieli wersję bardziej wytrawną wystarczy figi
zastąpić pomidorami a miód oliwą. Zresztą wariacji na jej temat jest mnóstwo:)

Składniki:
  • 8 kromek z bagietki
  • 200g serka ricotta
  • 6-7 świeżych ciemnych fig
  • miód z lawendą (lub inny do wyboru)
  • oliwa dobrej jakości

Kromki ułożyć na blaszce do pieczenia, skropić oliwą. Wstawić do nagrzanego
do 200 stopni piekarnika i piec 5-7 minut aż będą chrupiące. Wyjąć, lekko ostudzić.
Smarować serkiem. Udekorować pokrojonymi na plasterki figami i polać miodem.


1 komentarz:

  1. Musi być naprawdę pyszne. Już czuję ten smak w ustach. :) Zapraszam do siebie.   https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń