poniedziałek, 6 czerwca 2016

Chleb biały na zakwasie- dla początkujących


Zaczyna mi brakować nazw do chlebów bo piekę zazwyczaj pszenne lub pszenno-żytnie.
Dzisiejszy przepis można by napisać jest dla początkujących jeśli chodzi o chleby na 
zakwasie. Jest bardzo prosty w wykonaniu i z dodatkiem drożdży co z pewnością
 zwiększa  szanse na powodzenie. Piekę go od czasu do czasu gdy nie mam czasu
 na te bardziej skomplikowane:)

Składniki:
  • 1/2 kg mąki pszennej chlebowej typ 750 lub 850
  • 320 ml letniej wody
  • 100g aktywnego zakwasu
  • 10 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka soli

W wodzie rozpuścić drożdże. Dodać zakwas, mąkę i sól. Ciasto wyrabiać 10 min.
za pomocą miksera z hakiem lub 15 minut ręcznie (ciasto powinno wyglądać jak na
1 fotce po rozciągnięciu nie powinno się rwać ani też nie powinno być zbyt
"prześwitujące"). Przykryć i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na
2-3 godziny (powinno podwoić lub potroić swoją objętość).


Ciasto wyłożyć na stolnicę posypaną mąką. Uformować bochenek, włożyć go do koszyczka
do wyrastania lub na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryć i pozostawić do
wyrośnięcia na 45-1 h. Piekarnik nagrzać do 200 stopni góra-dół. Jeśli chleb wyrasta w
koszyku przełożyć na blaszkę. Można naciąć żyletką wzdłuż. Wstawić do piekarnika i piec
35-40 minut. Wyjąć i ostudzić na kuchennej kratce.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz