środa, 22 czerwca 2016

Zielona zupa ze szparagami i cukinią


Taka prosta zupa z zielonych warzyw. Bardzo wiosenna chociaż już mamy od kilku
dni lato :) Idealna na szybki obiad szczególnie dla osób, które nie jedzą mięsa.
Dla mnie połączenie idealne. Zresztą ja jestem bardzo "zupowa" chociaż jako dziecko
za zupami nie przepadałam. Podobno gusta zmieniają się co 7 lat czego i Wam życzę :)

Składniki dla 2-3 osób:
  • 1 mała cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1-2 łyżki oleju
  • 225 g zielonych szparagów (pół pęczka)
  • 1,5 szklanki mrożonego zielonego groszku
  • 150g świeżego szpinaku
  • 1 niewielka cukinia
  • 1L bulionu warzywnego (najlepiej domowej roboty)
  • sól, pieprz
  • troszkę soku z cytryny (opcjonalnie)

Do garnka wlać olej. Poczekać aż się rozgrzeje i wrzucić pokrojoną drobno cebulę.
Zeszklić ją. Dodać do niej posiekany czosnek. Smażyć 1-2 minuty. Następnie dodać
pokrojone na 2-3 części szparagi i w plasterki  cukinię. Smażyć 2 minuty. Wlać bulion.
Wrzucić groszek i pokrojony szpinak. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut.
Pod koniec doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

1 komentarz: