Pomidory na naszej działce w tym roku bardzo obrodziły. Zabrałam się więc za
ich przerabianie bo wiadomo takiej ilości nie przejemy. W zimnie natomiast miło
będzie poczuć smak lata w słoiczku. Tym bardziej, że pomidory nasz własne hodowane
przez rodziców-ekologiczne. Wystarczy podsmażyć mięso, dodać sos i obiad gotowy.
Bez zbędnych dodatków, ulepszaczy czy konserwantów. Domowy zawsze najlepszy :)
Składniki:
- 3-3,5 kg pomidorów (najlepsze Lima)
- 5 łyżek oliwy
- 2 większe cebule
- 8-10 ząbków czosnku
- świeże listki bazylii (ok. 30 sztuk)
- świeże oregano (ok. 5 gałązek)
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżka cukru (można użyć brązowego)
- 1 łyżka soli
- świeżo mielony pieprz
Pomidory sparzyć, obrać ze skóry, pozbawić nasion i pokroić na kawałki.
Do garnka o grubym dnie wlać oliwę. Rozgrzać ją i wrzucić pokrojone w kostkę
cebule. Zeszklić, dodać posiekany czosnek. Smażyć 2 minuty. Dodać do garnka
pomidory. Gotować przez ok. 1 godzinę aż sok z pomidorów odparuje (ja niestety
miałam pomidory innego gatunku bardzo wodniste więc ten proces trwał trochę
dłużej). Następnie dodać zioła i przyprawy. Gotować kolejną godzinę (lub ciut
dłużej) aż sos będzie odpowiednio gęsty. Sos zmiksować blenderem. Gorący
przelać do wyparzonych suchych słoików i odwrócić do góry nogami do czasu
aż wystygnie (można też pasteryzować w piekarniku nagrzanym do 140 stopni
przez 20 minut). Z tej porcji wychodzą 3-4 słoiki o pojemności 350-550g.
Źródło : Gotuję bo lubię
Wygląda pysznie
OdpowiedzUsuńAleż cudowne zimowe zapasy:) Zastanawiam się, czy warto zrobić taki sos ze sklepowych pomidorów?
OdpowiedzUsuńNajlepsze są oczywiście własne ale nie każdy może sobie na takie pozwolić. Proponuję zatem wybrać się na jakiś pobliski targ i spróbować kupić takie prosto od rolnika. Ze sklepowych oczywiście też wyjdzie ale wtedy nie znamy dokładnego źródła pochodzenia pomidora.
Usuńświetny pomysł na przetwór! PS. ten temalowy koszyczek jest śliczny:)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że przepis przypadł do gustu a jeśli chodzi o koszyczek to takie internetowe znalezisko za kilka złotych :)
Usuńczy oregano i bazylie mozna zastapic suszonymi? jezeli tak to w jakiej ilosci?
OdpowiedzUsuńJak najbardziej można.Proponuję dać tak ok.po 1 łyżeczce każdego.
Usuń