środa, 29 czerwca 2016

Tarta z porzeczkami


Letnie owoce kuszą swoimi kolorami a ponieważ bardzo lubię ciasta z owocami
pokusiłam się na takie z porzeczkami. Ale się zrymowało :) Porzeczki tak naprawdę
dostałam od rodziców z działki i pewnie dlatego powstało to ciasto. Jest bajecznie
proste, nie trzeba nawet wyciągać miksera. Mieszamy za pomocą łyżki. Wykonanie
bardzo przypomina robienie muffinek. Można oczywiście skorzystać z innych letnich
owoców: jagód, malin czy wiśni. 

Składniki:
  • 175 g mąki pszennej+1 łyżka do owoców lub orkiszowej jasnej
  • 150g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 40 g masła
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki mleka (80 ml)- może być roślinne
  • 300g porzeczek (czarne i czerwone)
  • cukier puder

W jednej misce ubić lekko jajka z mlekiem i rozpuszczonym letnim masłem.
W drugiej misce zmieszać mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Dodać mokre
składniki do suchych i wymieszać łyżką tylko połączenia ciasta (nie wmieszać
zbyt długo). Ciasto wyłożyć do wcześniej posmarowanej masłem formy do tarty
lub tortownicy. Owoce oprószyć mąką. Wyłożyć na wierzch lekko wciskając w
ciasto. Tartę piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 30-40 minut.
Gdy ostygnie można posypać lekko cukrem pudrem.



1 komentarz:

  1. Tarta wygląda bajecznie, uwielbiam dodatek porzeczek, szczególnie tych czarnych do wypieków ;).

    OdpowiedzUsuń