Kiedyś bardzo często piekłam domowe drożdżówki bo muszę się przyznać jestem
ich wielką fanką. Od kiedy zaczęłam ograniczać słodkości i w ogóle cukier nie
gościły na moim stole już dawno. Nie mogłam się jednak oprzeć tegorocznym
truskawką i upiekłam. Takie piękne i pachnące :) Żeby były choć ciut wartościowsze
zastąpiłam część mąki mąką pełnoziarnistą. Lukier to już rozpusta :)
Składniki na 8 sztuk:
- 400 g mąki pszennej typ 500
- 100g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 25 g świeżych drożdży
- 250 ml letniego mleka
- 70g cukru
- 1 jajko +1 do posmarowania wierzchu
- 60g masła
- szczypta soli
- ok. 32 sztuki truskawek
Składniki na kruszonkę:
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki mąki
- 1,5 łyżki cukru
Mąkę wsypać do miski. Drożdże rozpuścić w mleku. Wlać do mąki. Dodać cukier,
jajko, sól oraz rozpuszczone letnie masło. Zagnieść elastyczne ciasto. Umieścić je w
misce, przykryć i zostawić aż podwoi objętość (ok. 1,5 h.).
Wyrośnięte ciasto podzielić na jednakowej wielkości kawałki (ok. 115gramowe). Z każdego
ulepić okrągłą bułkę. Przykryć i zostawić na 15-20 minut aż podrosną. Następnie za
pomocą dna szklanki zrobić w bułkach wgłębienie dociskając dość mocno.
Spód posmarować białkiem z drugiego jajka. Włożyć truskawki po 3-4 sztuki na każdą
bułkę. Pozostałe żółtko zmieszać z 1-2 łyżkami mleka. Posmarować boki bułek. Z podanych składników zagnieść kruszonkę, posypać bułki. Wstawić do nagrzanego wcześniej do 190 stopni piekarnika i piec przez ok. 15-20 minut. Wyjąć i ostudzić na kratce. Można posypać pudrem lub polukrować.
czy istnieje możliwość pdf tego przepisu?
OdpowiedzUsuńNiestety nie.
Usuńidealne,jak te z piekarni !
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń