wtorek, 7 czerwca 2016

Drożdżówki z truskawkami i kruszonką


Kiedyś bardzo często piekłam domowe drożdżówki bo muszę się przyznać jestem
ich wielką fanką. Od kiedy zaczęłam ograniczać słodkości i w ogóle cukier nie
gościły na moim stole już dawno. Nie mogłam się jednak oprzeć tegorocznym
truskawką i upiekłam. Takie piękne i pachnące :) Żeby były choć ciut wartościowsze
zastąpiłam część mąki mąką pełnoziarnistą. Lukier to już rozpusta :)

Składniki na 8 sztuk:
  • 400 g mąki pszennej typ 500
  • 100g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 25 g świeżych drożdży
  • 250 ml letniego mleka
  • 70g cukru
  • 1 jajko +1 do posmarowania wierzchu
  • 60g masła
  • szczypta soli
  • ok. 32 sztuki truskawek

Składniki na kruszonkę:
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1,5 łyżki cukru

 Mąkę wsypać do miski. Drożdże rozpuścić w mleku. Wlać do mąki. Dodać cukier,
jajko, sól oraz rozpuszczone letnie masło. Zagnieść elastyczne ciasto. Umieścić je w
misce, przykryć i zostawić aż podwoi objętość (ok. 1,5 h.).


Wyrośnięte ciasto podzielić na jednakowej wielkości kawałki (ok. 115gramowe). Z każdego
ulepić okrągłą bułkę. Przykryć i zostawić na 15-20 minut aż podrosną. Następnie za
 pomocą dna szklanki zrobić w bułkach wgłębienie dociskając dość mocno.
Spód posmarować białkiem z drugiego jajka. Włożyć truskawki po 3-4 sztuki na każdą
 bułkę. Pozostałe żółtko zmieszać z 1-2 łyżkami mleka. Posmarować boki bułek. Z podanych składników zagnieść kruszonkę, posypać bułki.  Wstawić do nagrzanego wcześniej do 190 stopni piekarnika i piec przez ok. 15-20 minut. Wyjąć i ostudzić na kratce. Można posypać pudrem lub polukrować.


4 komentarze: