Mam kilka swoich ulubionych przepisów na chleb do których często wracam.
Jednym z takich jest właśnie ten prosty chleb pszenny. Ma bardzo chrupiącą
skórkę i dziury w miękiszu więc jeśli lubicie takiego typu chleby to możecie
już nie szukać. Ten przepis z pewnością przypadnie Wam do gustu. Proponuję
od razu piec z podwójnej porcji. Ja tak zawsze robię :)
Składniki na zaczyn:
- 50g aktywnego zakwasu żytniego
- 200g mąki pszennej chlebowej typ 750
- 100 ml wody
Ciasto właściwe:
- 400g mąki pszennej typ 550 lub 650
- 300 ml wody
- 1,5- 2 łyżeczki soli
Na zaczyn wymieszać zakwas z wodą. Wsypać mąkę, wymieszać drewnianą łyżką.
Przykryć i zostawić w temperaturze pokojowej na 12 godzin (najlepiej na noc).
Następnego dnia wymieszać mąkę z wodą i zostawić na 20-30 minut. Następnie
dodać zaczyn i wymieszać. Wsypać sól i wyrobić ciasto (można ręcznie lub mikserem).
Ciasto powinno być sprężyste i lekko lepić się do rąk (gdyby było zbyt mokre można
dodać ciut mąki). Wyrobione ciasto przełożyć do miski. Przykryć i zostawić do
wyrośnięcia na 3 godziny w temperaturze pokojowej. W trakcie wyrastania należy
ciasto dwukrotnie odgazować -co godzinę. Gdy wyrośnie uformować z niego
bochenek i przełożyć do koszyczka do wyrastania lub innego naczynia np. miski.
Szczelnie owinąć folią i zostawić na kolejne 3-4 godziny. Piekarnik nagrzać do
230-240 stopni (góra-dół) wraz z blachą na której będzie się piekł chleb. Wyrośnięty
chleb przełożyć na gorącą blachę wyłożoną papierem do pieczenia, naciąć w kilu
miejscach. Piec w zaparowanym piekarniku przez 10 minut. Zmniejszyć temperaturę
do 220-210 stopni i piec jeszcze 20-30 minut.
wspaniały:)
OdpowiedzUsuńŚwietny!
OdpowiedzUsuńsuper:)) robilam ze 3 razy juz..i to nie koniec... wieksze mam czasy oczekiwania na wyrosniecie....jest dosc chlodno w moim domu.
OdpowiedzUsuńCieszę się, że wychodzi. Ja go robiłam już chyba ze 100 razy :)
Usuńoj..jak pisalam super:) swiezy najlepszy !!a czy mozna pomieszac cos z orkiszowa , pelnoziarnista?? lub pytowa.?n i zeby byl taki pyszny:)))))))))) braw dla autorki
OdpowiedzUsuńPrzyznam, że nie próbowałam dodawać do tego chleba innego rodzaju mąki. To taki czysto pszenny chleb. Można spróbować orkiszową typ 630. Pełnoziarnista i żytnia będzie w tym wypadku za ciężka.
Usuńtak myslalam. z tym nie bede kombinowac:) a co moze Pani polecic (przepis) z maka pytlowa. ? orkiszowa 1850?? z gory dziekuje:)
OdpowiedzUsuńJa jestem straszną fanką bloga Adam Piekarz i jeśli mam polecić jakieś przepisy na chleby to właśnie z tego bloga. Jest tam też przepis na pyszny chleb pytlowy. A u mnie niebawem nowy przepis na chleb.
Usuńprzy okazji..czekam na Pani wiecej przepisow:)
OdpowiedzUsuńczzekam. czekam:))))))))))))))))))) moze bulki?? bagietki?? nowe...
OdpowiedzUsuńmoze salatki????
Magda
Postaram się w najbliższym czasie coś wstawić :)
UsuńDzien dobry.
OdpowiedzUsuńrobilam z tego przepisu chleb. pycha!!!
teraz nie mam akurat innej oprocz pszennej 500. czy ja tez moge uzyc do zaczynu i do ciasta wlasciwego? no i mam orkiszowa biala ( nie wiem jaki to ty. na bazarze kupuje, dodaje do ciast i nalesnikow). moze ja moge dodac? czy moze Pani cos doradzic?
Myślę że orkiszową bym dodała do zaczynu a pszenną typ 500 do ciasta właściwego. Powinno wyjść z tym że być może będzie trzeba dosypać mąki ciut więcej.
Usuńdziekuje bardzo za odpowiedz:) wypróbuje
OdpowiedzUsuń