Dostałam ze wsi mleko prosto od krowy. Całe 6 litrów. Postanowiłam zrobić domowy
ser a do tego trzeba zsiadłego mleka. Zrobiłam więc zsiadłe mleko, troszkę odlałam
żeby zrobić racuszki i przypomnieć sobie smak dzieciństwa. Wyszły dokładnie takie
jak pamiętam chociaż tamte robione były na zwykłej białej mące. Z domowej roboty
dżemem truskawkowym smakowały obłędnie. Nawet mój niejadek powiedział,
że delicious :)
Składniki na ok. 10 sztuk:
- 2 szklanki zsiadłego mleka
- 1 szklanka mąki pszennej typ 550 lub 650
- 3/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 jajko
- szczypta soli
Mleko lekko ubić trzepaczką z jajkiem. Dodać mąkę i sól. Wymieszać dokładnie
łyżką. Na patelni rozgrzać olej. Kłaść łyżką ciasto na patelnię i smażyć z obu stron
na złoty kolor. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawać
od razu po usmażeniu- bo wtedy smakują najlepiej- z dżemem, owocami lub
posypane cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz