Przepis na bułki, które nie wymagają zagniatania a jedynie składania.
Ciasto wyrasta całą noc więc bułki świetnie sprawdzą się na weekendowe śniadanie.
Bułki same proste w wykonaniu aczkolwiek przepis dość zajmujący. Ciasto
kilka razy trzeba złożyć w kopertę nawet przed nocnym wyrastaniem. Warto jednak
poświęcić troszkę czasu bo bułeczki wychodzą idealne. Przynajmniej dla mnie :)
Składniki:
- 75g aktywnego zakwasu żytniego
- 515g wody w temperaturze pokojowej
- 350g mąki pszennej chlebowej typ 750
- 200g mąki pszennej typ 550 lub 650
- 150g białej mąki orkiszowej typ 630
- 1,5- 2 łyżeczki soli
Zakwas zmieszać z wodą. Dodać wszystkie mąki i wymieszać drewnianą łyżką.
Przykryć folią lub ściereczką kuchenną i zostawić na 45 minut. Do ciasta dodać
sól i dokładnie wymieszać łyżką. Ponownie przykryć i zostawić na 30 minut.
Ciasto wyjąć na podsypaną mąką stolnicę i złożyć w kopertę. Znów zostawić pod
przykryciem na 30 minut. Ponownie złożyć w kopertę i zostawić pod przykryciem
w temperaturze pokojowej na noc. Następnego dnia ciasto przełożyć na posypaną
mąką stolnicę i złożyć w kopertę. Zostawić na 10 minut po czym złożyć w kopertę.
Delikatnie odwrócić góra-dół posypać z wierzchu mąką, przykryć i zostawić do
wyrośnięcia na 45-1h.
Piekarnik nagrzać do 240-250 stopni. Ciasto podzielić na bułki (u mnie 8 sztuk ale
dużych, można podzielić na więcej części). Bułki ostrożnie przełożyć na blaszkę
wyłożoną papierem do pieczenia. Piec przez około 15 minut. Ostudzić na kuchennej kratce.
Źródło: Bread and Companatico
Bardzo proszę o przepis na zakwas.Bo czuje ze muszę coś z tego upiec :)
OdpowiedzUsuńWydawało mi się, że w internecie jest tyle przepisów na zakwas, że już nie muszę podawać ale jeśli jest taka potrzeba to postaram się to nadrobić :)
UsuńPrzepis na zakwas: https://yummycookingwithilka.blogspot.com/2016/08/zakwas-zytni.html
UsuńNa początku przepisu jest napisane że ciasto można zamieszać łyżką, a potem że można je składać. Trzymałem sie proporcji a mimo to ciasto pozostało rzadkie. Gdzie jest błąd?
OdpowiedzUsuńJest napisane, żeby wymieszać a później składać w kopertę na podsypanej mąką stolnicy. Właśnie to składanie powoduje, że ciasto robi się coraz bardziej zwarte. Czasem się zdarza, że pomimo trzymania się przepisu wyjdzie za rzadkie. Wystarczy, że użyjemy innej mąki (innego typu )lub
Usuńproducenta lub mamy rzadszy zakwas (mój jest z tych bardzo gęstych). Wystarczy wtedy dodać troszkę więcej mąki.
nie mam maki orkiszowej typ 630. mam tym 405 :( czy sie nada?
OdpowiedzUsuńNada się.
UsuńDzień dobry, czy zamiast tych wszystkich rodzajów mąk, mogę użyć jednej czyli pszennej typ 650 w ilości równej sumie ich wszystkich? Jejku, wyszło trochę jak zadanie matematyczne. Dziękuję za odpowiedź.
OdpowiedzUsuńMyślę, że też powinny wyjść.
OdpowiedzUsuń