wtorek, 28 czerwca 2016

Szaszłyki marokańskie z grilla


Grillowe szaleństwo w Polsce trwa już od maja a u mnie dopiero pierwsza
propozycja grillowa. Może to dlatego, że nie podzielam do końca tego szaleństwa :)
Od czasu do czasu jednak się skuszę i przygotuję coś właśnie w takim stylu jak
dzisiejszy szaszłyk. Jest bardzo delikatny i jeśli lubicie takie klimaty powinien
 przypaść Wam do gustu. Mięso najlepiej jest zamarynować dzień wcześniej wtedy
przechodzi przyprawami i smakuje najlepiej.

Składniki na 3-4 szaszłyki:
  • 500g piersi z kurczaka
  • 2-3 łyżki oleju
  • sok z 1/2 małej cytryny
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1/4 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
  • szczypta cynamonu
  • szczypta imbiru
  • 2-3 ząbki posiekanego drobno czosnku

Mięso kurczaka pokroić w kostkę. Resztę składników wymieszać, dodać kurczaka.
Dokładnie go wymieszać. Marynować w lodówce najlepiej całą noc. Tuż przed
grillowaniem nadziać mięso na patyczki.

1 komentarz: