Grillowe szaleństwo w Polsce trwa już od maja a u mnie dopiero pierwsza
propozycja grillowa. Może to dlatego, że nie podzielam do końca tego szaleństwa :)
Od czasu do czasu jednak się skuszę i przygotuję coś właśnie w takim stylu jak
dzisiejszy szaszłyk. Jest bardzo delikatny i jeśli lubicie takie klimaty powinien
przypaść Wam do gustu. Mięso najlepiej jest zamarynować dzień wcześniej wtedy
przechodzi przyprawami i smakuje najlepiej.
Składniki na 3-4 szaszłyki:
- 500g piersi z kurczaka
- 2-3 łyżki oleju
- sok z 1/2 małej cytryny
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 1/4 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
- szczypta cynamonu
- szczypta imbiru
- 2-3 ząbki posiekanego drobno czosnku
Mięso kurczaka pokroić w kostkę. Resztę składników wymieszać, dodać kurczaka.
Dokładnie go wymieszać. Marynować w lodówce najlepiej całą noc. Tuż przed
grillowaniem nadziać mięso na patyczki.
Pyszna mieszanka przypraw, taka aromatyczna...
OdpowiedzUsuń