czwartek, 9 czerwca 2016

Wiosenna zupa kalafiorowa


Delikatna zupa z młodego wiosennego kalafiora. Bardzo prosta, wręcz bardzo
 tradycyjna ale jednak ma coś takiego w sobie, że co wiosna powracam do przepisu.
Dodatkowo z dużą ilością koperku. Czego można chcieć więcej?

Składniki:
  • 1 młody niewielki kalafior
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek pora
  • kawałeczek selera
  • 4-5 średnich ziemniaków -najlepiej młodych
  • 1,5 L bulionu warzywnego (domowej roboty)
  • koperek wg gustu ale polecam dużo :)
  • sól, pieprz
  • śmietana lub jogurt naturalny -opcjonalnie
  • 1 łyżka oleju+1 łyżeczka masła

W garnku rozpuścić masło z olejem. Wrzucić pokrojonego w krążki pora. Smażyć
2 minuty. Dodać startą na tarce marchewkę, pietruszkę i selera. Smażyć kolejne 2 minuty.
Wlać bulion, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Kalafiora podzielić na różyczki i 
także dodać do zupy. Gotować aż warzywa będą miękkie. Doprawić do smaku solą
i pieprzem. Dodać posiekany koperek i jeśli lubicie śmietanę lub jogurt.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz