Delikatna zupa z młodego wiosennego kalafiora. Bardzo prosta, wręcz bardzo
tradycyjna ale jednak ma coś takiego w sobie, że co wiosna powracam do przepisu.
Dodatkowo z dużą ilością koperku. Czego można chcieć więcej?
Składniki:
- 1 młody niewielki kalafior
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek pora
- kawałeczek selera
- 4-5 średnich ziemniaków -najlepiej młodych
- 1,5 L bulionu warzywnego (domowej roboty)
- koperek wg gustu ale polecam dużo :)
- sól, pieprz
- śmietana lub jogurt naturalny -opcjonalnie
- 1 łyżka oleju+1 łyżeczka masła
W garnku rozpuścić masło z olejem. Wrzucić pokrojonego w krążki pora. Smażyć
2 minuty. Dodać startą na tarce marchewkę, pietruszkę i selera. Smażyć kolejne 2 minuty.
Wlać bulion, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Kalafiora podzielić na różyczki i
także dodać do zupy. Gotować aż warzywa będą miękkie. Doprawić do smaku solą
i pieprzem. Dodać posiekany koperek i jeśli lubicie śmietanę lub jogurt.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz