środa, 2 marca 2016

Zupa z ciecierzycą, komosą ryżową i pomidorami


Zupa idealna dla osób, które nie jedzą mięsa a dlatego, że jest bogatym
 źródłem białka. Jest dość pikantna więc jeśli ktoś by chciał sobie ją 
złagodzić po prostu powinien pominąć papryczkę chili. Świetnie do niej
 by pasowała razowa bagietka chociaż u mnie na stanie był tylko
 pełnoziarnisty chleb. Też dobrze:)

Składniki dla 3-4 osób:
  • 1-2 łyżki oleju
  • 1 czerwona cebula
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 długa papryczka chili lub 2-3 chili peperoncini suszone
  • 1 łyżeczka mielonej czerwonej słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 puszka ciecierzycy (400g)
  • 65g komosy ryżowej białej lub mieszanej
  • 1 puszka krojonych pomidorów (400g)
  • 750 ml bulionu warzywnego domowej roboty
  • pesto z bazylii 3-4 łyżki do podania
  • sól, pieprz

 W garnku o grubym dnie rozgrzać olej. Dodać pokrojoną w
kostkę czerwoną cebulę oraz seler naciowy. Smażyć 3-4 minuty
aż zmiękną. Dodać drobno posiekany czosnek i chili. Wsypać
paprykę i smażyć przez minutę. Dodać koncentrat pomidorowy
i smażyć przez kolejną minutę mieszając. Ciecierzycę odsączyć,
dodać do garnka razem z pomidorami, bulionem warzywnym
oraz opłukaną komosą ryżową. Całość doprowadzić do wrzenia,
zmniejszyć ogień  i gotować przez około 30 minut (przykryć częściowo
zupę pokrywką). Pod koniec doprawić solą i zmielonym pieprzem.
Zupę podzielić na połowę (można poczekać aż trochę przestygnie)
i jedną połowę zmiksować na krem. Połączyć. Podawać z pesto
bazyliowym.

*Przepis z małymi modyfikacjami pochodzi z książki
  "Ziarna dają siłę"

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz