poniedziałek, 14 marca 2016

Domowe musli


Jeśli kupujecie w sklepie musli to ten przepis sprawi, że już nie będziecie.
 Wykonanie domowym sposobem zajmuje kilka minut a jego zaletą jest to, że 
możemy sobie dodać  ulubione składniki. Musli zajadamy z mlekiem lub jogurtem
ale można też z dodatkiem mleka roślinnego. Może stać się dodatkiem do 
ciasteczek lub zdrowych batonów.

Składniki: 
  • 3 szklanki płatków owsianych lub orkiszowych
  • 1/2 szklanki pestek słonecznika
  • 1/4 szklanki płatków migdałowych
  • 1/2 szklanki pestek dyni
  • 1/3 szklanki siemienia lnianego
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 1/2 szklanki suszonej żurawiny
  • 1/2 szklanki pokrojonych orzechów (u mnie pekan)

Żurawinę i rodzynki sparzyć i osuszyć papierowym 
ręcznikiem. Dodać do reszty składników i wymieszać.
Wsypać do słoika i przechowywać w suchym miejscu.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz