piątek, 11 marca 2016

Chleb z makiem


Bardzo prosty chleb tym razem z białej mąki. Posypany na wierzchu makiem. 
Piekłam go już jakiś czas temu i muszę przyznać, że znikł w zastraszająco
 szybkim tempie. Czasem to fajna odmiana od ciemnego razowego pieczywa.

Składniki:
  • 1/2 kg mąki pszennej typ 650
  • 300 ml letniej wody
  • 20g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki masła w temperaturze pokojowej
  • 1 żółtko +2 łyżki mleka do posmarowania wierzchu
  • 3 łyżki maku

Do miski wlać wodę. Dodać pokruszone drożdże, cukier
oraz 2 łyżki mąki. Wymieszać i zostawić na 15-20 minut
w ciepłym miejscu pod przykryciem. Gdy rozczyn wyrośnie
dodać resztę mąki, sól i masło. Wyrobić elastyczne ciasto
(przez ok. 10 minut). Zostawić do ponownego wyrośnięcia
na jedną godzinę. Z ciasta uformować bochenek. Przenieść
go na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Zostawić
na 30 minut. Chleb posmarować żółtkiem zmieszanym z
mlekiem. Posypać makiem. Zrobić nacięcia żyletką.
Piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez około
40 minut. Ostudzić na kuchennej kratce.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz